Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový pavilon rychnovské nemocnice začne růst v příštím roce. Klapla dotace od státu

Královéhradecký kraj připravil rekonstrukci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Do poslední chvíle se ale nevědělo, zda stát poskytne slibovanou dotaci ve výši 300 milionů korun. Peníze nakonec garantoval sám premiér Andrej Babiš (ANO). Podle jeho slov je rychnovská nemocnice v dezolátním stavu.

„Zařízení v katastrofálním stavu. To už jsme řešili v minulosti. S projektem rekonstrukce souhlasíme, vypadá skvěle. Nemocnici je třeba dát do pořádku,“ řekl v minulém týdnu premiér na návštěvě v Náchodě. Dodal, že peníze je třeba v rozpočtu prosadit a navrhl čerpání v následujících třech letech. 

Díky tomuto příslibu může Královéhradecký kraj připravit a vyhlásit výběrové řízení. „Firmu bychom mohli vybrat do konce roku. V příštím roce zahájíme samotnou stavbu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Hejtmanství zaplatí za rekonstrukci 865 milionů korun, dalších 300 milionů dodá stát. Finanční pomoc slíbil stát už v roce 2015. Vládě se však nelíbila projektová dokumentace. Tu hejtmanství opravilo a aktuální verze vyhovuje jak ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO), tak premiérovi. Kraj už před časem avizoval, že by projekt zrealizoval i bez státní podpory.  

Nový pavilon i moderní urgentní příjem 

V areálu by měl vzniknout nový pětipatrový pavilon. Jeho součástí bude i urgentní příjem. Ve vyšších patrech se mají nacházet operační sály nebo ambulance. V rámci modernizace dojde i na rekonstrukci současného pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice. Obě budovy mají být vzájemně propojeny. Tím vznikne jeden společný pavilon. 

Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou už má všechna potřebná povolení pro připravovanou rekonstrukci. „V současnosti má projekt vydané stavební povolení a připravena je i kompletní projektová dokumentace,“ řekl náměstek Pavel Bulíček (Piráti). Za tu hejtmanství zaplatilo 24,4 milionu korun.  

Spádová oblast nemocnice v Rychnově nad Kněžnou má víc než 80 tisíc obyvatel. Nedaleko se nachází rekreační oblast Orlických hor i velká průmyslová zóna s 12 tisíci zaměstnanci.  

Modernizace a dostavba nemocnice v Rychnově nad Kněžnou je součástí třech usnesení vlády z let 2015 a 2020. Jde o podporu infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice – Kvasiny. V roce 2015 dokonce vznikla smlouva mezi vládou, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem.  

Rozšiřovat se budou i ostatní krajské nemocnice  

Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou není jediným projektem modernizace zdravotnického zařízení. Další velké investice čekají i nemocnice v Náchodě nebo ve Dvoře Králové nad Labem.  

V areálu nemocnice v Náchodě by se mělo demolovat i rekonstruovat. „Připravujeme rekonstrukci pavilonu E, díky čemuž budeme moci do budoucna sestěhovat všechny zdravotní obory do dolní části a šetřit finance i nároky na provoz,“ potvrdil hejtman. Stavební práce mají začít na začátku roku 2023. Hejtmanství by navíc do Náchoda rádo získalo možnost robotických operací.   

Městská nemocnice ve Dvoře Králové dostane nové operační sály. Ty mají vzniknout nástavbou současné budovy laboratoří. Stavba nových operačních sálů má pravomocné stavební povolení. Samotná stavba by mohla začít ještě letos na podzim. Hotovo by mělo být do 12 měsíců od předání staveniště.   

Dva stávající operační sály dvorské nemocnice slouží pro tamní chirurgii a urologii a jejich provoz funguje v režimu 24 hodin denně. Poslední úpravy se ale uskutečnily před čtyřiceti lety, a tak současný stav neodpovídá potřebám moderní medicíny. Ročně je zde provedeno kolem 1 500 operací.  

„Problémem je zejména jejich dispoziční řešení, které neumožňuje oddělení takzvaného špinavého a čistého provozu. Nelze plnit hygienické požadavky. Výstavba nových sálů je tak opodstatněná a do budoucna taková investice garantuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči pro obyvatele spádové oblasti,“ dodal Bulíček.  

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Rychnov nad Kněžnou, nemocnice, rekonstrukce, finance, peníze, stát, vyjednávání, modernizace, stavba, pavilon, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Andrej Babiš, Náchod, Pavel Bulíček, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon rychnovské nemocnice začne růst v příštím roce. Klapla dotace od státu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.