Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Víkend bude opět ve znamení silných bouřek. Ojediněle se objeví i přívalové deště

Východní Čechy potrápí znovu silné bouřky doprovázené přívalovými lijáky a nárazovým větrem. V posledních týdnech jde o velmi častý jev. Meteorologové vydali další výstrahu, která začne platit s devátou hodinou dopolední a potrvá až do zítřejší desáté hodiny dopolední. Rozvodnit se mohou některé menší toky a hrozí pády stromů.

V průběhu dnešního dne by měly bouřky a deště zasáhnout větší část republiky, včetně východních Čech. Současně s výstrahou na silné bouřky, vejde v platnost i výstraha před povodňovou bdělostí. Vylít z břehů se může voda na menších tocích. Kvůli nasycenosti půdy, se bude dešťová voda hůře vsakovat a stromy mohou mít sníženou stabilitu.

Na mnoha místech se popadané stromy neustále odklízejí

Část východních Čech se ještě nevzpamatovala ze středeční silné bouře, kdy padaly stromy na silnice, koleje a do drátů vysokého i nízkého napětí. Následky se stále odklízejí a energetici zůstávají v terénu. Některé obce zůstávají bez elektřiny. Tak je tomu například ve Starobuckém Debrném v části Nemojova, kde jsou popadané sloupy s nízkým vedením.

Právě na Trutnovsku se vyřádila bouře nejvíc. Hasiči v noci ze středy na čtvrtek evakuovali dva tábory v okolí obce Nemojov u Dvora Králové nad Labem.

Děti z jednoho tábora spolu s vedoucími, našli útočiště v nedaleké hospodě. Evakuace druhého tábora byla komplikovanější. Přístupové cesty byly zapadané polámanými stromy. Cestu k nim si museli hasiči prořezat. „Tři lehce zraněné děti si převzala do péče zdravotnická záchranná služba," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ve středu pršelo nejvíce na severu Čech v Jizerských horách, Krkonoších a jejich podhůří.  kraji v noci napršelo 20 až 40 litrů vody na metr čtverečný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter HZS KHK | Zdroj Foto: archiv Lukáše Malého

Štítky bouřka, silný, déšť, voda, hasiči, škoda, následky, Nemojov, energetici, Východní Čechy, strom, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend bude opět ve znamení silných bouřek. Ojediněle se objeví i přívalové deště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.