Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Část Královéhradeckého kraje mohou odpoledne opět zasáhnout silné bouřky

Výstraha před tvorbou silných bouřek platí už od dnešního poledne a potrvá do večerní desáté hodiny. Hrozí přívalové deště, při kterých může napadnout až 30 milimetrů srážek, tedy litrů na metr čtvereční.

Meteorologové vydali výstrahu s nižším stupněm, než která platila z čtvrtka na pátek, kdy se bouřka prohnala částí republiky. Při silnějších srážkách spadlo více jak 50 milimetrů srážek, padaly kroupy a foukal vítr, který nabíral i devadesátikilometrovou rychlost v hodině. Bouřka způsobovala výpadky v dodávkách elektřiny, komplikovala dopravu a krátkodobě stouply i hladiny řek a potoků.

Foto: ČHMÚ

„Počasí u nás ovlivní okluzní fronta od západu. Před a na ní se vyskytnou ve východní polovině území i silné bouřky," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Místy se dá očekávat přívalový déšť, který může opět rozvodňovat menší toky, zatopeny mohou být i podchody, podjezdy nebo sklepy. Nebezpečí mohou představovat i blesky. Pokud se vydáte na cestu autem, při bouřce je dobré snížit rychlost a jet velice opatrně. 

Při páteční bouřce, která zasáhla nejvíce Rychnovsko a následně i Náchodsko, museli hasiči evakuovat dva dětské tábory. „Z tábora bylo evakuováno 57 dětí a 30 dospělých,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.  Na trati u Provodova-Šonova narazil nákladní vlak do stromu, který spadl na koleje. Nehoda se obešla bez zranění.

Výstraha meteorologů před extrémně silnými bouřkami se na východě Čech vyplnila. Hasiči vyjížděli k 86 případům, evakuovali dětský tábor na Rychnovsku a Náchodsku. Kvůli stromu na železnici navíc na Náchodsku boural nákladní vlak. Bouřka také...

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Štítky přívalový déšť, voda, ČHMÚ, varování, bouřka, Královéhradecký kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Královéhradeckého kraje mohou odpoledne opět zasáhnout silné bouřky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.