Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bouřka udeřila hlavně na Rychnovsku, hasiči evakuovali dětské tábory

, aktualizováno 9. července 2021, 9:54

Výstraha meteorologů před extrémně silnými bouřkami se na východě Čech vyplnila. Hasiči vyjížděli k 86 případům, evakuovali dětský tábor na Rychnovsku a Náchodsku. Kvůli stromu na železnici navíc na Náchodsku boural nákladní vlak. Bouřka také poničila vedení vysokého napětí, bez proudu se ocitlo kolem 18 tisíc domácností.

Nejvíc událostí hasiči zaznamenali mezi 19. hodinou a půlnocí a to zejména na Rychnovsku, kde zasahovali u 35 případů. Na Královéhradecku to bylo 22 případů, na Trutnovsku a Jičínsku 10 a na Náchodsku 9. Ve většině případů šlo o spadlé stromy na silnice a železnice. Kromě toho ale také evakuovali dva dětské tábory.

„Ve dvou případech poničila bouře dětské tábory a jejich okolí natolik, že organizátoři požádali o pomoc s evakuací dětí.  Hasiči zasahovali nejprve v dětském táboře u obce Liberk, části Prorubky na Rychnovsku, a dále u Vernéřovic na Náchodsku. V obou případech sváželi děti ze zasažených oblastí převážně dobrovolní hasiči pomocí dopravních automobilů. Nikdo z dětí nebyl zraněn,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ve Vernéřovicích hasiči museli nejprve odklidit popadané stromy z příjezdové cesty k táboru. Dobrovolní hasiči pak sváželi účastníky tábora do Vernéřovic dopravními auty, dále pokračovali pomocí evakuačního autobusu do provizorního zázemí, které vzniklo na základní škole v Meziměstí. Z tábora bylo evakuováno 57 dětí a 30 dospělých.

Děti z tábora u obce Liberk byly evakuované do kulturního domu v blízké Lukavici, skončilo tu 43 lidí. „Doufejme, že noční evakuaci vzaly děti jako neplánovanou táborovou bojovou hru,“ uvedli hasiči.   

Od půlnoci do sedmé hodiny ráno pak hasiči v Královéhradeckém kraji přijali hlášení o dalších zhruba třiceti událostech. Jednou z nich byla i nehoda nákladního vlaku u Provodova-Šonova, kde vlak narazil do stromu na železnici. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, strom hasiči odstranili.

Aktuálně hasiči monitorují hlavně situaci na Mlýnském rybníku v Borovnici na Rychnovsku. „Používáme pytle s pískem na zajištění jednoho domu,“ informovali hasiči na Twitteru.

Silná bouřka také poškodila vedení vysokého napětí. K šesté hodině ranní energetici evidovali v Královéhradeckém kraji devět poruch. Celkem se na východě Čech ocitlo kolem 18 tisíc domácností. „Toto číslo stále klesá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění pracují už od nočních hodin. V terénu máme maximální počty pracovníků,“ uvedla Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje/Michal Fanta

Štítky bouřka, tábor, hasiči, dětský tábor, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Náchod, strom, Česko, Královéhradecký kraj, Liberk, okres Trutnov, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřka udeřila hlavně na Rychnovsku, hasiči evakuovali dětské tábory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.