Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie odložila případ pádu laviny v Krkonoších. V polovině března pod ní zůstala skialpinistka

Policie odložila případ pádu laviny v Krkonoších z letošního března. Policie tvrdí, že nedošlo k trestnému činu a nelze se vyjádřit jinak. Skupina čtyř skialpinistů strhla lavinu pod Velkým Šišákem, která zavalila muže a ženu. Muž se dokázal vyprostit, žena nakonec zemřela.

„Zbývající dva muže ve věku 40 a 46 let lavina minula. Všichni tři muži ženu okamžitě začali hledat a přivolali záchranáře, kterým se ji s pomocí psa podařilo po cca 70 minutách od zavalení v bezvědomí nalézt,“ přibližuje okolnosti mluvčí policie Iva Kormošová.  

Po resuscitaci byla žena ve vážném stavu letecky transportována do nemocnice. „Do Fakultní nemocnice Hradec Králové byla převezena v kritickém stavu a přes veškerou péči se ji nepodařilo zachránit. Zemřela v noci na dnešek," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor

Trojice přeživší je podezřelá ze spáchání přestupku ohledně vládního nařízení omezující volný pohyb mezi okresy. Ten bude řešit správní orgán.  

Úmrtí pod lavinami bylo letos nejhorší za 23 let. Horští záchranáři očekávají i perné léto

Horská služba hlásí za uplynulou zimu vyšší počet pátracích akcí v terénu, a to i přes vyhlášený lockdown. Bilance úmrtí pod lavinami je nejhorší za posledních 23 let. Mimořádný nápor turistů očekávají záchranáři také v létě, zejména v...

 

Na konci dubna policie odložila i případ mladíka, kterého zavalila lavina v Krkonoších v únoru. Šlo o sedmadvacetiletého skialpinistu, kterého sníh zasypal v Obřím dole. Ani v tomto případě kriminalisté nezjistili, že by mladík zemřel kvůli cizímu zavinění. 

„Z provedených šetření nevyplynuly žádné skutečnosti, že k úmrtí mladého muže a ke zranění staršího muže došlo cizím zaviněním. Vyšetřovatel vydal usnesení o odložení, neboť se nejedná o podezření z trestného činu," řekla k tomuto případu Kormošová.  

Podle horské služby lavinu strhl mladší ze dvou skialpinistů. Ten stoupal žlabem Úpičky v Obřím dole ke Slezskému domu. Po předchozím sjezdu si chtěl svah sjet ještě jednou. Starší skialpinista ho měl natočit a vyfotografovat. V Krkonoších tehdy platil druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. 

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky lavina, Krkonoše, žena, turista, záchrana, horská služba, police, vyšetřování, odloženo, policie, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Obří důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ pádu laviny v Krkonoších. V polovině března pod ní zůstala skialpinistka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.