Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie vyšetřuje střelbu v Náchodě. Útočník střelil plynovou pistolí ženu do obličeje

Ke střelbě z plynové pistole mělo dojít v ulici Hrašeho v centru Náchoda, nedaleko od Masarykova náměstí. Podle policie zde došlo k neshodám nájemníků v jednom z bytových domů. Osmadvacetiletý muž vtrhl do cizího bytu a začal střílet. Z plynové pistole měli padnout tři výstřely.

„V sobotu v noci muž vtrhl do bytu, kde začal přítomné dvojici vyhrožovat se zbraní v ruce. Z plynové pistole pak vystřelil přímo do obličeje ženy a utekl,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná. Mělo jít o ženu ročník narození 1995, která měla lehké poranění v oblasti hlavy. Zdravotníci ji převezli do nemocnice v Náchodě.  

Střelce se podařilo vypátrat po několika málo minutách. Dechová zkouška mu prokázala 1,69 promile alkoholu v dechu. Vystřízlivěl až v policejní cele. Za jeho jednání může skončit až na tři roky ve vězení. 

Letos jde o třetí incident se střelnou zbraní v kraji  

Víkendový případ je letošním prvním napadením se střelnou zbraní v ruce. Podobných případů však policie řešila více. Poslední se stal na Jičínsku v polovině května. Šlo o třiasedmdesátiletého muže, který si zranil ruku výstřelem z plynové pistole. „Na místo vyjela hlídka policistů i záchranná služba. Senior nedodržel zásadní bezpečnostní pravidla při manipulaci se zbraní. Navíc byl pod vlivem alkoholu, výsledek testu ukázal 1,17 promile,“ potvrdila Konečná.   

O 14 dní dříve se podobným způsobem zranil i muž z Trutnovska. Nohu si prostřelil zbraní, kterou mu přinesl ukázat jeho kamarád. Se zraněním skončil ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.  

Plynovka může být smrtící. Sehnat jde bez zbrojního průkazu  

Muž v Náchodě střílel takzvanou plynovkou, tedy zbraní skupiny D. Zbraně této kategorie mohou lidé vlastnit bez zbrojního průkazu. Zakoupit si ji může osoba starších 18 let. Novela zákona o zbraních a střelivu majiteli nařizuje zbraň pouze nahlásit. Zákon na tyto zbraně nahlíží stejně, jako by se jednalo o klasickou pistoli. Její majitel ji nesmí nosit viditelně, manipulovat s ní na veřejnosti a pod vlivem alkoholu.  

Z plynové pistole sice nevyletí střela, ale stlačený vzduch má takovou sílu, že dokáže vážně zranit. V krajním případě dokonce i zabít. Se zbraní je proto třeba manipulovat tak, jako by se jednalo o ostrou pistoli. Nebezpečnost plynových pistolí názorně ukazuje toto video.  

Pro lajka je na první pohled nemožné rozeznat zbraň kategorie D (plynovku) a kategorie B (ostrá). Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.   

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.   

Základní pravidla pro manipulaci se zbraní  

Každému vlastníkovi zbraně a zbrojního průkazu je stále opakováno několik základních pravidel, které musí dodržovat. Nejideálnější je, když si je střelec osvojí natolik, že je dodržuje automaticky – podobně jako dopravní předpisy.   

Mezi ně patří například pravidlo „se zbraní vždy zacházíme jako by byla nabitá“. A to i ve chvíli, kdy si je střelec jistý stavem své zbraně. Stejně tak platí pravidlo o prstu na spoušti. Prst na spoušť střelec dává jen ve dvou případech; pokud chce vystřelit nebo provést takzvanou ránu jistoty. U některých druhů zbraní se pracuje se spouští i při takzvaném vypouštění kohoutu. V žádném jiném případě nemá prst na spoušti co dělat.   

Neméně důležitou poučkou je také pravidlo, které mluví o bezpečném prostoru. Jednoduše by se dalo říct, že se zbraní nemíříme na nic, co nejsme ochotni zničit nebo zranit. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že případná střela z ostré zbraně může projít nábytkem nebo dokonce zdí.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky policie, Náchod, střelba, zbraň, pistole, plynová, žena, muž, pátrání, Královéhradecký, kraj, útok, neshody, rozdíl, střelivo, zákon, alkohol, Lucie Konečná, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyšetřuje střelbu v Náchodě. Útočník střelil plynovou pistolí ženu do obličeje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.