Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U nemocnice v Náchodě vznikne nový parkovací dům. Má vyřešit problém s parkováním v areálu

S nedostatkem parkovacích míst nebojuje jenom Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podobný problém mají i pacienti, kteří chtějí zaparkovat v areálu nemocnice v Náchodě. Zde by měl vzniknout nový parkovací dům pro 150 aut.

„V dolním areálu nemocnice, kam se bude po dokončení modernizace a dostavby soustředit veškerá lékařská péče, dojde k rekonstrukci stávajících parkovacích ploch a výstavbě nových. Součástí této investice bude i stavba krytého parkovacího objektu. Celkem vznikne 180 nových parkovacích míst,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Nový parkovací dům za 50 milionů korun má stát do podzimu roku 2022. V současné době Královéhradecký kraj vyhlásil výběrové řízení. Společnosti mohou nabídky posílat do začátku letních prázdnin.  

„Předpokládáme, že stavba začne již letos na podzim. Hotovo má být ještě před zahájením druhé etapy modernizace nemocnice, při níž postavíme nový pavilon E a pavilon D projde adaptací,“ doplňuje náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). 

Současně je v nemocničním areálu v Náchodě 230 parkovacích míst. Po stavbě nového parkovacího domu zde zaparkuje celkem 380 aut. Další parkoviště chce hejtmanství vybudovat na ploše zbouraného bývalého sirotčince. Tam bude místo pro dalších 80 vozů.  

Parkovací dům u nemocnice v Hradci Králové zatím nebude 

Většina zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové se shoduje na tom, že bez vzájemné spolupráce s nemocnicí se problém s parkováním nepodaří vyřešit. „Domnívám se, že vnitřní areál nemocnice u pavilónů by měl sloužit především pro přivezení a odvezení nemocných rodinných příslušníků, nikoliv pro celodenní parkování,“ upozornil zastupitel Martin Hanousek (Zelení).  

Největší problém je v tom, že areál není nafukovací a jen těžko se dá rozšiřovat. „Možnosti nemocnice rozšiřovat parkovací stání v areálu jsou velmi omezené. Pozemky v okolí jsou ve vlastnictví města,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.   

Ideálním řešením by se jevil parkovací dům, který už minulosti radnice plánovala. Stát měl na volném prostranství mezi křižovatkou Mileta a vjezdem do fakultní nemocnice. „Radnice měla soukromého investora, který chtěl dům postavit. Nakonec ale oznámil, že mu to nedává ekonomický smysl,“ řekl redakci náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Město tak na místě parkovacího domu nechalo vybudovat dočasné parkoviště pro 205 aut. Na malé a placené ploše je však po většinu dne stále plno.    

Na nový parkovací dům tak v současné době nemá město investora, který by měl o podobný projekt zájem. Samotný parkovací dům navíc nemůže vyrůst dřív, než se dokončí rekonstrukce křižovatky Mileta. A ta zatím ani nezačala. Podle aktuálních dokumentů Ředitelství silnic a dálnic se s její rekonstrukcí začne nejdřív v příštím roce. Hotovo bude až v roce 2023. 

„Parkovací dům u nemocnice není žádný nový nápad. Navrhl jsem ho už v roce 2010. Ten měl mít přes 800 parkovacích míst. Doufám tak, že se to někdy podaří,“ řekl architekt František Křelina

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Peter H | Pixabay

Štítky parkování, nemocnice, Hradec Králové, Náchod, parkovací, dům, stavba, areál, plán, místo, doprava, zdravotní, péče, Fakultní nemocnice Hradec Králové, rekonstrukce, ODS, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bačavčík

Včera pozdě.

Pátek, 18. června 2021, 16:06Odpovědět

U nemocnice v Náchodě vznikne nový parkovací dům. Má vyřešit problém s parkováním v areálu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.