Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce rychnovské nemocnice je závislá na penězích od vlády. Stát je slíbil před šesti lety

Rekonstrukcí nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by měla vzniknout dvě samostatná oddělení, která budou vzájemně propojena. Jejich stavba záleží na šest let starém slibu od vlády. Ta by měla na modernizaci poskytnout 300 milionů korun. Zbytek zaplatí kraj z vlastní kapsy.

V areálu by měl vzniknout nový pětipatrový pavilon. Jeho součástí bude i urgentní příjem. Ve vyšších patrech se mají nacházet operační sály nebo ambulance. V rámci modernizace dojde i na rekonstrukci současného pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice. Obě budovy mají být vzájemně propojeny. Tím vznikne jeden společný pavilon. 

Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou už má všechna potřebná povolení pro připravovanou rekonstrukci. „V současnosti má projekt vydané stavební povolení a připravena je i kompletní projektová dokumentace,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Za tu hejtmanství zaplatilo 24,4 milionu korun.  

Kraj potřebuje slíbené peníze od státu 

Rada Královéhradeckého kraje tento týden schválila 850 milionů korun, které hodlá do modernizace investovat. Dalších 300 milionů korun v minulosti schválil stát. Bez nich by byla rekonstrukce nemocnice náročná. 

„Před šesti lety nám vláda slíbila, že na modernizaci rychnovské nemocnice přispěje 300 milionů korun. V těchto dnech jednáme s premiérem, ministryní financí a dalšími zástupci vlády. Pevně věříme, že stát své slovo dodrží a slíbené peníze poskytne,“ řekl na tiskové konferenci hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Podle Bulíčka si Královéhradecký kraj dokáže poradit i bez státu. Bylo by třeba najít jiné finanční zdroje. Například na rekonstrukci operačních sálů ve Dvoře Králové nad Labem přispěl soukromý investor.  

„Za předpokladu, že krajští zastupitelé financování projektu schválí a kraj obdrží vládou přislíbené finance, jsme připraveni zahájit stavební práce již v roce 2022,“ upřesnil náměstek. 

Spádová oblast nemocnice v Rychnově nad Kněžnou má víc než 80 tisíc obyvatel. Nedaleko se nachází rekreační oblast Orlických hor i velká průmyslová zóna s 12 tisíci zaměstnanci.  

V plánu je modernizovat i nemocnice v Náchodě a Dvoře Králové  

V současné době zároveň pokračuje modernizace areálu nemocnice v Náchodě. Připravená je kompletní demolice a následná stavba pavilonu E a rekonstrukce sousední budovy. Takzvané „Éčko“ je nejstarší bodovou nemocničního areálu, postavena byla v roce 1938. 

Nový pavilon E by měl mít osm pater. V nich bude především celé interní oddělení přesunuté z horního areálu. Jde o lůžkovou část, JIP, dialýzu, část dětského oddělení, urologii a onkologii. Budova by měla poskytnout i prostory pro chybějící sklady, šatny a lékárnu.  

„Demolice a následná výstavba pavilonu E a rekonstrukce budovy D nám umožní zajistit nejlepší možnou péči pro občany kraje, zároveň i kvalitní a moderní pracovní prostředí pro lékaře a zdravotnický personál," řekl Bulíček. Královéhradecký kraj věří, že by mohla být modernizace nemocnice v Náchodě hotová do konce roku 2024.  

Královéhradecký kraj také dokončuje přípravu na rekonstrukci operačních sálů ve Dvoře Králové nad Labem. Původní projektová dokumentace z roku 2016 počítala s vybudováním operačních sálů v budově laboratoří. Ta by tak dostala kompletně nové patro. Dokumentaci si nechal kraj zaktualizovat a v současné době čeká na stavební povolení.  

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Rychnov nad Kněžnou, nemocnice, rekonstrukce, finance, peníze, stát, vyjednávání, modernizace, stavba, pavilo, vláda, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Náchod, Dvůr Králové nad Labem, Česká pirátská strana, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce rychnovské nemocnice je závislá na penězích od vlády. Stát je slíbil před šesti lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.