Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie obvinila ženy, které ve Dvoře Králové v děsivých podmínkách chovaly téměř 40 psů

Trutnovští kriminalisté obvinili dvě ženy, které v děsivých podmínkách rodinného domu ve Dvoře Králové nad Labem chovali téměř čtyřicet psů. Ti žili ve vlastních výkalech a živili se zbytky. Někteří z psů navíc nikdy nepoznali, jaké je to být venku.

Trutnovští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou žen, které policejní komisař obvinil ze spáchání zločinu chov zvířat v nevhodných podmínkách. Ženám teď hrozí až osm let vězení.  

Sedmapadesátiletá a pětadvacetiletá žena společně ve Dvoře Králové nad Labem chovaly v nevhodných podmínkách téměř 40 psů, fen a jejich štěňata. „S ohledem na tak velké množství psů nemohly zajistit jejich dostatečné venčení. Ani kolem nemovitosti, kde psi žili, nebyly vhodné podmínky pro jejich odpočinek a proběhnutí. Spíš tyto prostory připomínaly sběrný dvůr,“ popsala policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Také vnitřek rodinného domu byl v absolutně nevyhovujícím stavu. Všude se nacházely staré neodklizené exkrementy a zničené bytové zařízení. Zvířata navíc nedostávala dostatečné množství kvalitní výživy, byla krmena pouze zbytky a nekontrolovaně se mezi sebou množila.

„Tento postoj majitelek týkající se chovu „chlupáčů“ vedl i k jejich psychickým a fyzickým útrapám, přičemž jedna fena podlehla zraněním, která jí způsobila ostatní zvířata kousnutím. Bohužel nebyla včas a řádně ošetřena,“ dodává mluvčí.

Od konce září loňského roku jsou všechna zvířata v dobrých rukou neziskové organizace, která se zaměřuje na týraná zvířata. Majitelky psů jim je totiž věnovaly krátce před tím, než jim měla být zvířata úředně odebrána. Pokud by jim totiž psi byli odebráni, musely by za ně majitelky hradit náklady v útulku.

Když si pro psy dobrovolníci přijeli, byli v šoku. Ukázalo se, že ani samy majitelky netuší, kolik psů vlastně v domě je. Majitelka oznámila, že jich bude až patnáct.

Psi byli pokrytí vlastními výkaly a někteří psi nebyli vůbec nikdy venku, neznali vodítko. Když je vyvedly majitelky ven před dveře, měli tendenci zalézt zpět do domu. „Většina z nich nebyla očkovaná, očipovaná a nikdy neviděli veterináře. Nebyli podvyživení, někteří byli naopak překrmení, protože byli krmeni zbytky. Psům chyběl vápník, měli záněty očí, uší a měli problémy se štítnou žlázou. Je zde několik psů, kteří mají srdeční onemocnění. Je to prostě smečka, která se množila rychle mezi sebou. Jsou degenerovaní. Někteří potřebovali i operace,“ uvedla členka rady spolku PES nejvěrnější přítel Kristina Wurstová.

Podle ní je nejhorší jejich psychický stav. Nebyli zvyklí na lidí a jsou smečkoví. „V začátku se rvali o jídlo, měli tendenci vše zhltnout, protože mezi nimi byl boj o jídlo,“ doplňuje.

Psů bylo nakonec tolik, že je spolek PES nejlepší přítel nemohl všechny převzít, neměli by je kam umístit. „Máme spřátelené spolky a spřátelené vybrané útulky, které nám se psy pomohly. Veškeré finance jdou ale za námi,“ říká Wurstová s tím, že uvítají jakoukoliv finanční pomoc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PES nejvěrnější přítel, Policie ČR

Štítky týrání, zvířata, pes, Dvůr Králové nad Labem, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Nechat ty dvě taky chcípnout hlady

Čtvrtek, 11. března 2021, 16:34Odpovědět

Policie obvinila ženy, které ve Dvoře Králové v děsivých podmínkách chovaly téměř 40 psů  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.