Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj – tepláků ráj! Horští záchranáři apelují na turisty, aby v Krkonoších nepodceňovali oblečení a vybavení

Lidé by neměli vyrážet do hor nejen bez vhodného horského oblečení, ale ani bez potřebného vybavení, varují záchranáři. Právě v těchto dnech je sníh po předchozí oblevě silně namrzlý. Není to navíc tak dávno, kdy horská služba zachraňovala dvojici v teniskách a teplákách.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba necelý metr sněhu. V posledních dnech tu po předchozí oblevě opět napadlo pár centimetrů. Sníh je zledovatělý, proto kdo se vydá na túru, měl by mýt podle záchranářů protiskluzové návleky nebo přímo horolezecké mačky, stoupající železa, která se připevňují na obuv. Podle horské služby v Krkonoších by se bez vybavení do hor nikdo vydávat neměl. Než vyrazíte na hory, určitě si nainstalujte aplikaci Záchranka nebo si uložte číslo na Horskou službu 1210,“ apeluje Horská služba ČR na sociálních sítích.

Turistů přibývá hlavně o víkendu, tedy těch z Trutnovska, okresy jsou v rámci protiepidemických opatřeních stále uzavřené.

Horští záchranáři přesto musí řešit případy, kdy se turisté vydávají do hor nejen bez vybavení, ale i bez vhodného oblečení. V lednu například z Obřího dolu zachraňovali promrzlou a vyčerpanou dvojici, která se vydala na Sněžku jen v teniskách a teplákách. „Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku,“ uvedl náčelník Pavel Jirsa. Ke vší smůle si navíc nevybrali klasickou trasu pro pěší, ale vydali se po cestě pro skipinisty. Mladou dvojici hledali dva týmy záchranářů na skútrech. „Boty i rukavice měli promočené a zmrzlé, nevěděli, kde jsou, zmrzlo jim i pití, které si s sebou vzali. Oběma jsme dali náhradní oblečení, pití a energetické bonbony,“ dodal náčelník.

Další kuriozní případ horští záchranáři řešili koncem února, kdy pod Sněžkou zachraňovali na mol opilého turistu. „Dobrý den. Já jsem tady pod Sněžkou a nějako jsem tady přimrznul nebo co,“ řekl turista operátorce, když si zavolal o pomoc. Následně dispečerce začal tvrdit, že si chtěl pod Sněžkou postavit stan. Záchranářům se muže podařilo najít po necelé hodině. Byl silně podchlazený, měl na sobě promočené oblečení nevhodné do hor. Nadýchal 2,75 promile, tak ho policisté převezli rovnou do protialkoholní záchytné stanice.  

S neukázněnými turisty nemá problém jen česká horská služba, ale i jejich polští kolegové. Ti o víkendu v pohoří Bieszczady zachraňovali dva silně opilé muže, které našli spící v závějích po telefonátu kolemjdoucích.  

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR, GOPR

Štítky Krkonoše, hory, záchranáři, oblečení, podchlazení, tepláky, tenisky, Sněžka, alkohol, Královéhradecký kraj, horská služba, Horská služba České republiky, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj – tepláků ráj! Horští záchranáři apelují na turisty, aby v Krkonoších nepodceňovali oblečení a vybavení  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.