Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lyžařské areály v Krkonoších a Orlických horách omezují kvůli oblevě provoz

Lyžařské reály v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji začaly kvůli oteplení a silné oblevě omezovat provoz. Řada středisek zrušila večerní lyžování a uzavřela některé sjezdovky. Lépe na tom jsou areály se sjezdovkami ve vyšších partiích hor, na kterých si v prosinci stihly vytvořit dostateční zásoby umělého sněhu. Ochlazení se sněžením by do hor mělo přijít ve středu.

Návštěvnost sjezdovek v uplynulém silvestrovském týdnu podle vlekařů ovlivnilo směrem dolů méně turistů ze zahraničí a také obleva. "Komplikovanější cesta do Čech řadu zahraničních návštěvníků odradila. Ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou jsme zaznamenali mírný pokles návštěvnosti v řádu asi deset procent. Zahraniční návštěvníky nahradili ti z Česka, kteří si mohli užít silvestrovský týden takřka bez front na lanovkách a vlecích," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Ve SkiResortu Černá hora – Pec se nyní lyžuje na 28 kilometrech sjezdovek v pěti areálech. Na páteřních sjezdovkách leží asi 50 centimetrů převážně technického sněhu. "Sníh i přes oteplení drží, a tak lze mluvit o dobrých lyžařských podmínkách. Díky tomu, že v prosinci mrzlo a sněžilo, podařilo se nám v areálech připravit dostatečné zásoby i pro teplejší dny. I proto u nás nedochází k žádnému zásadnímu omezování provozu," řekla Plchová.

Máme za sebou nejteplejší Nový rok v historii. Silvestrovský rekord ale už 86 let drží Hradec Králové

Na Nový rok se přepisovaly tabulky teplotních rekordů. V Kopistech na Mostecku naměřili 15,7 stupně Celsia. Absolutní silvestrovský rekord ale překonán nebyl. Ten drží Hradec Králové, kde v roce 1935 naměřili 16,3 stupně Celsia. To je zatím...

Na Černé hoře je mimo provoz jen večerní lyžování a uzavřen je lyžařský přejezd mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou, který je závislý na přírodním sněhu. Mimo provoz je menší areál ve Svobodě nad Úpou. Areál v Malé Úpě dnes přešel do omezeného provozu na třech sjezdovkách a lyžařům do odvolání nabízí skipasy za snížené ceny. Večerní lyžování kvůli oblevě zrušili i vlekaři ve Velké Úpě a ve středisku Herlíkovice u Vrchlabí.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn zrušili kvůli oteplení večerní lyžování na sjezdovce Hromovka, a to do 6. ledna. Do 7. ledna budou ve středisku uzavřeny sjezdovky Hromovka I, Malý hank a Medvědín černá. Ve Špindlerově Mlýně za poslední tři dny napršelo přes 40 litrů vody na metr čtverečný. Na sjezdovkách zůstává pět až 45 centimetrů sněhu.

V Říčkách v Orlických horách je na sjezdovkách od 30 do 70 centimetrů sněhu a nadále jsou v provozu šestisedačková lanovka a vlek. Na dnešek plánované závody O vycházející hvězdu Říček areál přesunul kvůli špatnému počasí na neděli 16. ledna. V Deštném v Orlických horách zrušili kvůli oblevě večerní lyžování, a to do 4. ledna.

Sněhu výrazně ubylo i na hřebenech Krkonoš. Sněhová pokrývka se tam za poslední dny ztenčila o polovinu na deset až 30 centimetrů. Na návětrných svazích hor je již sněhová pokrývka nesouvislá. Na hřebeni Orlických hor leží asi 18 centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, kraj, Krkonoše, Orlické, sjezdovka, lyže, sníh, obleva, Orlické hory, večerní lyžování, Černá hora, Královéhradecký kraj, Česko, Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn

Lyžařské areály v Krkonoších a Orlických horách omezují kvůli oblevě provoz  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.