Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Dvoře Králové značkují kola proti krádeži, zloději se jim raději vyhýbají

Městská policie Dvůr Králové nad Labem už dva roky provádí forenzní značení jízdních kol a kompenzačních pomůcek, například elektrických vozíků. Projekt má za úkol odradit případné zloděje. Označením totiž předmět získá jedinečnou syntetickou DNA, která bez poškození nejde odstranit.

„Od září 2019, kdy jsme projekt spustili, jsme označili celkem 169 jízdních kol v hodnotě přes pět milionů korun,“ říká Jan Štípek, ředitel Městské policie Dvůr Králové nad Labem. Forenzní značení se provádí pomocí speciálních mikroteček s jedinečnou syntetickou DNA, která je po zaschnutí pouhým okem neviditelná a bez viditelného poškození neodstranitelná. 

„Předností této metody je jednoduchá aplikace, odolnost vůči vnějším vlivům a dlouhá životnost. Označené předměty jsou také zaregistrovány v naší databázi a v mezinárodním registru a informace o nich mohou využívat strážníci i policisté,“ vysvětluje Jan Štípek.

Díky jedinečné identifikaci mají majitelé v případě krádeže větší naději, že se jim majetek vrátí zase zpátky. Značení ale působí i preventivně. „Na takto označených předmětech je ještě samolepka s nápisem, která slouží k odstrašení potenciálního zloděje,“ dodává Štípek s tím, že to zřejmě skutečně funguje, protože za uplynulé dva roky nebylo ve městě nahlášeno jediné odcizené kolo, které by strážníci měli v databázi. Krádeže kol přitom patří mezi jedny z nejčastějších případů majetkové kriminality. Ukradená kola se navíc dohledávají velmi obtížně, protože jejich majitelé si často nepamatují výrobní čísla bicyklů, nemají k nim doklady o koupi a většinou ani kolo nedokážou správně popsat.

Forenzní značení provádí strážníci přímo na služebně, a to vždy první středu v měsíci. Pro místní je zdarma. „Lidé by měli přijít s řádně očištěným jízdním kolem a mít s sebou občanský průkaz, doklad o koupi a vyplněné příslušné formuláře – přihlášku do evidence kol, souhlas se zpracováním osobních údajů a čestné prohlášení o nabytí kola. V případě, že by tyto formuláře neměli s sebou, mohou je vyplnit i přímo na služebně,“ dodává Jan Štípek.

Značení kol strážníci provádí už přes dva roky a stále je o něj mezi obyvateli zájem, i když ne tak velký jako na počátku. „Zatímco v úvodu jsme jízdní kola značili každou středu, nyní je to jednou měsíčně. Během pandemie jsme také museli na čas forenzní značení přerušit, protože strážníci plnili jiné úkoly spojené s nouzovým stavem, navíc jsme měli nedostatek značící látky, která se dováží z Anglie. V současné době už ale zase jízdní kola značíme, v říjnu jich bylo deset, v listopadu čtyři,“ podotýká.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky kolo, bicykl, krádež, kriminalita, městská policie, Dvůr Králové nad Labem, značení, jízdní kolo, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové značkují kola proti krádeži, zloději se jim raději vyhýbají  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.