Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Krkonošském národním parku nainstalovali zábrany proti motorkám a skútrům

Motorky, čtyřkolky a skútry pravidelně ničí přírodu v chráněných oblastech Královéhradeckého kraje. Dobrovolníci proto zajistili alespoň některá místa proti nelegálnímu vjezdu motorových vozidel. Cílem je především ochránit tetřívčí tokaniště.

Dobrovolníci ze Spolku přátel krkonošské přírody zabezpečili jedno z tokanišť pro tetřívka. Právě Krkonoše jsou totiž pro tetřívka obecného jednou ze dvou oblastí s relativně početným výskytem. Jedním z hlavních důvodů mizení tetřívků je úbytek vhodných biotopů a především – rušení člověkem.

Právě nově vzniklé ploty mají zabránit ilegálním vjezdům sněžných skútrů a terénních motorek. Stížnosti na motoristy v chráněném území policisté řeší opakovaně, a to nejen v Krkonoších, ale i v Orlických horách. V lesech je přitom ze zákona zakázáno jezdit a stát s motorovými vozidly, ale také mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo saních. Za přestupek lze uložit pokutu do 5 tisíc korun.

Tetřívek obecný je středně velký druh hrabavého ptáka z čeledi tetřevovitých. Samec je černý s bílými ocasními krovkami, nad okem má nápadný červený hřebínek. Samice je nenápadná, šedohnědá s černým proužkováním.

V minulosti například policisté řešili případ bezohledné partičky, která vyrazila vyzkoušet nové sněžné skútry přímo do zakázaných zón národního parku. „Projeli prakticky celé Krkonoše, rozjezdili ty nejcennější lokality národního parku. Hrubě narušili ochranu 1. zóny KRNAP a ohrožovali mimo jiné i hnízdiště sokola stěhovavého a zimoviště tetřívka obecného,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Kromě motoristů tetřívka v Krkonoších ruší také skialpinisté a volně pobíhající psi – řada turistů totiž nedodržuje pravidlo, že pes má být v národním parku na vodítku. Přitom pokud hnízdící samičku tetřívka člověk nebo pes vyruší, opustí hnízdo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Jansa

Štítky KRNAP, motorka, skútr, čtyřkolka, zábrana, plot, tokaniště, tetřívek, dobrovolníci, Krkonošský národní park, pes, Krkonoše, národní park, příroda, Královéhradecký kraj, Správa Krkonošského národního parku, Robin Böhnisch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Jirout

Dobrý nápad , ale negramoty z města nezastaví .

Pátek, 24. září 2021, 08:19Odpovědět

V Krkonošském národním parku nainstalovali zábrany proti motorkám a skútrům  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.