Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mapa republiky v Krkonoších má stále až sedm metrů sněhu

Sněhové pole známé jako Mapa republiky ve východních Krkonoších mělo ve čtvrtek 3. června maximální mocnost sněhu sedm metrů. Nejpravděpodobnějším termínem, kdy odtaje, je první dekáda července. Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu více než 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je pochopit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory.

„Předpokládané datum odtání se možná posune k polovině měsíce. Odhad odtání je velmi problematický s ohledem na vliv aktuálního stavu počasí," uvedl Josef Harčarik ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Maximum uplynulé zimní sezony 2020/2021 tam bylo naměřeno 26. dubna, a to 9,6 metru. Šlo o mírně podprůměrnou hodnotu. Zatím absolutní maximum sněhové pokrývky sněhového pole, které se na jaře vyrýsuje do tvaru prvorepublikového Československa s Podkarpatskou Rusí, bylo 15,7 metru v roce 2000. Maxima jsou tam zaznamenávána většinou na jaře. Jak sněhové pole odtává, ztrácí postupně tvar první republiky, až nakonec zůstávají střední Čechy.

Mapou republiky se nazývá sněhové pole na jižním svahu Studniční hory nad Modrým dolem. Přestože leží na jižním svahu, který odtává nejdříve, sníh tam zůstává prakticky nejdéle v Krkonoších. Důvodem je modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického systému Bílého Labe, které pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky, uvedl KRNAP.

Charakteristického tvaru sněhového pole si všimli před desítkami let turisté a začali mu přezdívat Mapa republiky. V současnosti se nachází v nejpřísněji chráněné první zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou. Dobře viditelné je od Chalupy na Rozcestí nebo z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor v sedle mezi Luční a Studniční horou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky Mapa republiky, sníh, počasí, Krkonoše, KRNAP, Správa Krkonošského národního parku, Studniční hora, Krkonošský národní park, První republika, Reality Rozcestí, a.s., Československo, Podkarpatská Rus, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mapa republiky v Krkonoších má stále až sedm metrů sněhu  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.