Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Škoda při požáru haly v Polici nad Metují vzrostla na 155 milionů korun. Loni šlo o požár s nejvyšší škodou v republice

Škoda při velkém požáru tovární a skladové haly firmy Hauk v Polici nad Metují na Náchodsku loni v květnu dosáhla 155 milionů korun místo dosud uváděných 100 milionů korun. Výši škody zpřesnil majitel objektu. Na tiskové konferenci to uvedli představitelé hradeckých krajských hasičů. Výší 155 milionů korun šlo o požár s největší škodou v ČR v loňském roce.

Příčinu požáru v Polici nad Metují se policii a hasičům nepodařilo zjistit. Hasiči uvedli, že při vyšetřování postupně vyloučili, že by požár vznikl kvůli závadě na elektroinstalaci, samovznícením látek či při práci s plamenem při tehdy dělané opravě haly. Jako možné varianty tak zbylo cizí zavinění či nedbalost, ale jednoznačná příčina nebyla zjištěna.

"Zůstali jsme u úmyslného či neúmyslného zavinění osobami, které se vyskytovaly či mohly vyskytovat na pracovišti," uvedl náměstek ředitele hradeckých hasičů Pavel Nejtek. Přestože bylo uděláno kolem 70 podání vysvětlení a výslechů, tak se podle něj nepodařilo prokázat konkrétní zavinění konkrétní osobě. "U nás požár proto skončí ve formě verzí," uvedl Nejtek.

Policie v lednu uvedla, že na základě prověřování a expertního zkoumání místa požáru vyloučila verzi úmyslného zapálení konkrétní osobou. "Zároveň se nepodařily zjistit jiné skutečnosti, které by prokazovaly spáchání činu nedbalostním jednáním," uvedla policie.

Hala vzplála na začátku května

Požár vypukl v noci z 5. na 6. května. Když hasiči přijeli na místo, hala o rozloze 5000 metrů čtverečních už naplno hořela. Pod kontrolu se hasičům oheň podařilo dostat po devíti hodinách a zcela uhasit po 35 hodinách. Většinu areálu se hasičům podařilo před shořením uchránit.

Shořelá tovární hala bývalé přádelny bavlny sloužila jako sklad materiálu strojírenské firmy Hauk. Firma Hauk je dodavatelem dílů karoserií pro automobilku Škoda Auto. Výrobní provozy firmy byly na jiném místě v Polici nad Metují a požár je nezasáhl, takže její dodávky odběratelům požár neomezil.

Požárem s druhou největší škodou v ČR loni byl požár výrobní a skladovací haly v Kralupech nad Vltavou z 19. listopadu. Škoda u něj byla vyčíslena na 150 milionů korun.

V Královéhradeckém kraji byl loni druhým největším požárem zářijový požár skladu sena a slámy v Suchém Dole na Náchodsku se škodou 20 milionů korun. Škodu asi za 13 milionů korun způsobil v říjnu požár betonové skladovací haly se senem v Bartošovicích v Orlických horách.

Největším požárem v novodobé historii Královéhradeckého kraje byl v roce 2007 požár haly textilní továrny Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku se škodou za 210 milionů korun. V roce 2012 oheň zničil část továrny textilky Mileta v Hořicích se škodou 200 milionů korun. Loňský požár v Polici nad Metují se zařadil výší škody za ně na třetí místo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, firmy, Police nad Metují, FOTO, ŠKODA AUTO a.s., Česko, okres Náchod, policie, Královéhradecký kraj, Lohmann & Rauscher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda při požáru haly v Polici nad Metují vzrostla na 155 milionů korun. Loni šlo o požár s nejvyšší škodou v republice  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.