Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za peníze na podporu čápa Bukáčka se postaví rehabilitační voliéra v Jaroměři

Osud čápa Bukáčka, kterému zahynula ptačí partnerka na drátech vysokého napětí, sledovala celá republika. Na jeho podporu poslali lidé tolik peněz, že nejen stačily na podporu čapí rodiny, ale velká část navíc zbyla. Tu ochránci nyní využijí na rekonstrukci rehabilitační voliéry pro velké ptáky.

Stovky lidí podpořily čapí rodinu v Mladých Bukách, která nešťastně přišla o samici Barunku, ta shořela po dosedu na dráty vysokého napětí. Čapí otec Bukáček tak zůstal sám na péči o čtyři čerstvě vylíhnutá mláďata. Bez lidské pomoci by je vychovat nedokázal, nesměl totiž opustit hnízdo, ale zároveň potřeboval shánět potravu. Druhý úkol na sebe nakonec převzali lidé, kteří čapí rodince denně nosili potřebnou stravu. Snahu dobrovolníků podpořilo spoustu čapích fanoušků, kteří osud polosirotků sledovali online, také finančně.

Zbylá částka, která už nebyla využita na péči o ptačí rodinu v Mladých Bukách, půjde nyní opět na podporu čápů a ostatních velkých ptáků. Peníze budou využity na podporu Ptačího parku Josefovské louky a rekonstrukci rehabilitační voliéry pro velké ptáky v záchranné stanici Jaroměř.

„Záchranná stanice Jaroměř přijme během jednoho roku necelou desítku čapích pacientů. Cílem je pak zvířata připravit do takové kondice, aby byla schopna plnohodnotného návratu do přírody, tedy i úspěšné cesty na a ze zimoviště,“ říká David Číp, předseda ochránců přírody ze záchranné stanice JARO Jaroměř.

Aby byli čápi schopni návratu do přírody, je kromě profesionálů, kteří o zvířata pečují, potřeba i odpovídající chovatelské zázemí. „Posledním krokem před návratem na svobodu je příprava čápů v rozletové voliéře. Tam mají čápi možnost trénovat let, posilovat k letu potřebné svalstvo a ukázat, že si dokáží ulovit živou potravu,“ popisuje David Číp.

A právě takovou rozletovou voliéru teď díky penězům od čapích nadšenců projektují v Jaroměři.

„Ve dvanáct metrů dlouhé a šest metrů vysoké hale bude možné rozlétávat jakéhokoli velkého ptáka, tedy nejen čápy,“ prozrazuje Alice Janečková, která má jaroměřskou stanici na starost. „Připravit na návrat do přírody budeme nově moct i volavky, výry nebo orly s rozpětím křídel až dva a půl metru. Doposud jsme k tomuto účelu využívali zděnou halu, která ale není ideální,“ dodává Janečková.

Kompletní projektová dokumentace na novou rozletovací voliéru by měla být hotová ještě během září, nyní na projektu pracuje statik.

„Děkujeme všem, kteří mladobucké čápy podpořili, a zároveň jejich pečovatelům, Šándoru Havránkovi a Jiřímu Zemanovi, kteří ani na chvíli neváhali a zbývající prostředky navrhli převést na dva, nejen pro čápy, prospěšné projekty,“ dodává na závěr David Číp.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čápi Bohuslavice | Zdroj JARO Jaroměř

Štítky čáp, Bukáček, vysoké napětí, mláďata, solidarita, voliéra, ochránci přírody, Jaroměř, peníze, rodina, ptáci, příroda, Jiří Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za peníze na podporu čápa Bukáčka se postaví rehabilitační voliéra v Jaroměři  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.