Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neodstraněný led z náklaďáků opět páchal škody na protijedoucích autech

Policisté Královéhradeckého kraje v uplynulých dnech opět řešili několik dopravních nehod, které způsobil neodstraněný sníh a led z nákladních aut. Nehody se naštěstí obešly bez zranění. Za neodstranění sněhu a ledu z auta u nás hrozí pokuta až 2000 korun, v Rakousku 5000 eur.

V neděli odpoledne se z nákladního auta s návěsem u Hořic uvolnil led a spadl na čelní sklo protijedoucího auta Volkswagen Golf. Řidič náklaďáku dál pokračoval v cestě.

K podobné události došlo v pondělí ráno na dálnici D11. „Ve směru na Prahu v tu dobu projíždělo nákladní vozidlo bílé barvy, ze kterého uvolněný led přelétl přes dálnici a následně zasáhl a poškodil přední část a čelní sklo u protijedoucího osobního automobilu Škoda Rapid,“ popsal policejní mluvčí Aleš Brendl.

A stejný scénář měla i nehoda v Třebnouševsi na Jičínsku. V pondělí dopoledne tu odlétající led z náklaďáku spadl na čelní sklo protijedoucího auta Peugeot Boxer.

„I přes ostrou kritiku odborné veřejnosti na danou problematiku s nedostatkem možných míst, kde lze bezpečně omést sníh a led z nákladních vozidel, je nutné si uvědomit, že zejména led na střeše plachty je smrtící zbraní a následky mohou být zcela fatální,“ upozorňuje Brendl.

Řidič je ze zákona povinen před jízdou odstranit z vozidla i nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit. Pokud tak neučiní, vystavuje se blokové pokutě až 2000 korun. Například v Rakousku je to ale až 5000 eur, tedy zhruba 130 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, policie, led, sníh, nákladní auta, pokuta, Královéhradecký kraj, nákladní automobil, Rakousko, Praha, Volkswagen Golf, Hořice, Škoda Rapid, okres Jičín, Peugeot Boxer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neodstraněný led z náklaďáků opět páchal škody na protijedoucích autech  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.