Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie řeší případ směrovky k židovskému hřbitovu jako přestupek. Po měsíci případ odloží

Případ poškozené směrové cedule s nápisem "Židovský hřbitov Jewish Cemetery" v Jičíně - Sedličkách vyšetřuje policie jako přestupek proti majetku. Ceduli nedaleko židovského hřbitova někdo poškodil zřejmě před delší dobou a není jisté, jestli za použití střelné zbraně. ČTK to dnes řekl mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. V ceduli je více než deset otvorů, které připomínají stopy po střelbě.

Policie se případem zabývá od pondělí. Kloní se k verzi, že šlo o vandalismus, nikoli o protižidovský atak. Vyšetřování nevede proti konkrétnímu pachateli. Škoda je odhadnuta mírně přes 2000 korun.

"S největší pravděpodobností k poškození došlo už v průběhu loňského roku, v otvorech je mech. Otvory vznikly neznámou zbraní. Nejde jednoznačně určit, jestli šlo o střelnou či jinou zbraň. Mohly vzniknout třeba také prakem a kovovými kuličkami," řekl dnes Bendl. Podle něj jde o plastovou ceduli s kovovým povrchem.

V okolí židovského hřbitova je několik směrových cedulí upozorňujících na cestu k němu, jiné poškozeny nebyly, ani samotný hřbitov. "Známky poškození nejeví v Jičíně ani žádné jiné objekty s náboženským charakterem, včetně hřbitovů," řekl ČTK Brendl.

Pokud policie do měsíce nezjistí pachatele, věc odloží. "Nechci předjímat, jak to dopadne," dodal.

Také zástupci spolku Baševi, který se v Jičíně stará o židovské památky a je správcem židovského hřbitova v Sedličkách, nepovažují poškození cedule za protižidovsky motivovaný čin.

Autoři | Foto bejtolam.cz

Štítky ČR, židé, kriminalita, Jičín, policie, židovský hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie řeší případ směrovky k židovskému hřbitovu jako přestupek. Po měsíci případ odloží  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.