Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jičíně někdo prostřílel ceduli u židovského hřbitova

 Policie v Jičíně se od dnešního rána zabývá případem prostřílené cedule upozorňující na místní židovský hřbitov. Shromažďuje informace, aby mohla rozhodnout o právní kvalifikaci. ČTK to dnes řekl mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. Cedule s nápisem "Židovský hřbitov Jewish Cemetery" je na odlehlém místě v části Sedličky.

Policisté a také Jan Kindermann ze společnosti Baševi, která je správcem hřbitova, se kloní k verzi, že šlo spíše o vandalismus než o nábožensky motivovaný útok. Průstřely mohly vzniknout již před delší dobou.

"Oznámení jsme přijali dnes a od té doby se tím zabýváme. Provádíme také šetření v místě. Nemáme doposud stanovenou právní kvalifikaci," řekl dnes Brendl. Na základě výsledku šetření policie rozhodne, jestli šlo o přestupek nebo trestný čin.

Na ceduli je více než deset průstřelů různých velikostí. "Zkoumáme také, o jaký typ zbraně se jednalo," řekl Brendl.

Kindermann ze společnosti Baševi si všiml prostřílené cedule v sobotu. "Když jsem to uviděl, měl jsem vztek. Když chce někdo střílet, měl by si pro to vybrat terč a ne ceduli. Považuji to za vandalství, nic víc bych za tím nehledal," řekl dnes.

Cedulí upozorňující na židovský hřbitov je v okolí více. "Poškozena byla jen tato, je asi 200 metrů od vstupu na hřbitov. Byl jsem se podívat i na hřbitově a náhrobky jsou v pořádku," řekl Kindermann. Společnost Baševi se v Jičíně stará o židovské památky a také nabízí kulturní a vzdělávací program.

Podle policie jsou podobné případy v Jičíně spíše ojedinělé. V roce 2011 vyšetřovala případ vandalství přímo na židovském hřbitově v Sedličkách, někdo tam povalil a poškodil několik náhrobků.

Autoři | Zdroj bejtolam.cz

Štítky ČR, židé, kriminalita, Jičín, židovský hřbitov, policie, hřbitov, Sedličky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně někdo prostřílel ceduli u židovského hřbitova  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.