Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba komunitního centra v Jičíně se prodraží téměř o desetinu

Přestavba bývalého okresního sídla komunistů v Jičíně na městské vícefunkční komunitní centrum bude téměř o desetinu dražší. Stav budovy byl horší, než se čekalo. Radnice zaplatí vícepráce, s nimiž projekt nepočítal. Po dvou dodatcích ke smlouvě cena díla vzroste na 48,1 milionu korun bez DPH z původních 44,3 milionu. Stavba začala loni na podzim a hotova by měla být v polovině příštího roku. Vícepráce by termín dokončení ohrozit neměly, řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Přestavba objektu, který je u autobusového nádraží, se skládá z kompletní rekonstrukce vnitřních prostor a z rekonstrukce celého vnějšího pláště a střechy. Objekt nyní obepíná lešení a dělníci z budovy demontují okna a rozebírají vnější opláštění a izolace. Pro další rekonstrukci z budovy zůstane vlastně jen její skelet. Na rekonstrukci město získalo několik dotací v celkové výši 35 milionů korun.

„Proti původním plánům se zjistilo, že objekt je v horším stavu, než se předpokládalo," uvedl Jireš. Stavbaři tak musejí navíc odstranit a pak udělat nové veškeré parapetní vyzdívky. Tím cena narostla o 1,85 milionu korun. Dalších 1,9 milionu korun si vyžádají vícepráce na odstranění ocelové konstrukce fasády, změna fasádní konstrukce a změna lamel zastínění z manuálních na elektrické.

Po rekonstrukci bude objekt sídlem sociálních a poradenských služeb. Sídlit v něm budou organizace Péče o duševní zdraví, Tyflocentrum, Oblastní charita Jičín, pedagogicko-psychologická poradna. Provoz lékárny v přízemí bude zachován. V objektu bude i informační kancelář autobusového dopravce BusLine.

Budova je postavená v typickém stylu administrativních budov z doby socialismu v 80. letech. Do roku 1989 sloužila jako okresní sídlo KSČ. V roce 1990 objekt získala Všeobecné zdravotní pojišťovna. VZP se v roce 2004 přestěhovala do nového objektu a budovu v roce 2007 za 15,5 milionu korun prodala městu, které pak pro ni začalo hledat nové využití.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Jičín, rekonstrukce, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, KSČ, BusLine, komunitní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba komunitního centra v Jičíně se prodraží téměř o desetinu  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.