Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Muzeum v Jičíně zavře až na dva roky své brány, prostory čeká velká proměna

Regionální muzeum a galerie v Jičíně bude možná až dva roky bez návštěvníků. Prostory zámku čeká modernizace za desítky milionů korun. Stavební práce začnou ke konci roku a muzeum čeká úplná uzavírka.

Rozsáhlé stavební práce, obsahují mimo jiné vestavbu výtahu do zámku. Bude nutné zcela vystěhovat zde sídlící regionální muzeum. Velká stavební akce je realizována v součinnosti s Královéhradeckým krajem a na základě uzavřené smlouvy mezi městem Jičín a regionálním muzeem.

Náklady budou rozděleny mezi rozpočet města a rozpočet Královéhradeckého kraje. Druhou část nákladů pak bude financovat Královéhradecký kraj, a to včetně výstavby zcela nové stálé expozice Regionálního muzea a galerie.

Část prací, která bude financována městem Jičín, spočívá v již zmíněné výstavbě výtahu a zřízení bezbariérového přístupu. Budou rovněž provedeny úpravy a rekonstrukce rozvodů ústředního topení v části zámku, zdravotně technických instalací a silnoproudých i slaboproudých rozvodů. Upraveny budou prostory související s vedením šachty výtahu.

"Regionální muzeum a galerie po dobu rekonstrukce zcela přeruší svou činnost a uzavře se pro veřejnost. Tento stav může trvat více než dva roky," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Jireš. Dílčí omezení se týkají i Základní umělecké školy J. B. Foerstera.

Pokud pomineme bezbariérový přístup, největším přínosem pro občany bude nová stálá expozice muzea. Současná expozice již svým věkem přesáhla 30 let a nevyhovuje požadavkům na moderní vystavování sbírkových předmětů. Nově vzniklá expozice bude hravá, interaktivní a nápaditá a zavede návštěvníky proti proudu času. Návštěvník při své cestě skončí až v pravěku. Na konceptu expozice pracovali zástupci regionálního muzea po několik let a slibují velký zážitek.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Regionálního muzea a galerie v Jičíně

Štítky muzeum, Jičín, rekonstrukce, kultura, oprava, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Jičíně zavře až na dva roky své brány, prostory čeká velká proměna  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.