Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jičín hledá lokalitu pro Lavičku Václava Havla. Rozhodnou občané v anketě

Druhá Lavička Václava Havla v Královéhradeckém kraji bude v Jičíně. Na místních je teď úkol, aby vymysleli, kam ji umístit. Radnice připravila veřejnou anketu, ve které jsou na výběr tři lokality. Dvě v zámeckém parku, jedna před Masarykovým divadlem.

Aby bylo hlasování přehledné, radnice vybrané lokality označila písmeny A až C. Pod písmenem A je dolní část zámeckého parku. Pod béčkem se skrývá lokalita u vstupu do horní části zámeckého parku. Poslední variantou C je Husova ulice před Masarykovým divadlem. 

Anketu lze vyplnit dvěma způsoby. První možností je elektronicky na e-mailovou adresu lavicka@mujicin.cz. Do předmětu stačí napsat pouze „Lokalita A, B, nebo C“. Druhá varianta je pomocí hlasovacích lístků. Schránka i s lístky jsou k dispozici u podatelny městského úřadu na Žižkově náměstí. Anketa bude ukončena 10. srpna.  

„Jeden respondent může hlasovat pouze jednou a pro jednu lokalitu a jeden respondent nesmí využít oba způsoby hlasování najednou,“ upozorňuje mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.  

O pořízení Lavičky Václava Havla rozhodlo zastupitelstvo města na konci března letošního roku. Stačilo jen vymyslet, kam lavičku umístit. Organizátoři projektu si kladou velké podmínky pro to, kam může být tato lavička umístěna. „Bylo nutné najít lokalitu nekolidující s podzemními inženýrskými sítěmi, lavička nesmí být v rozporu s památkově chráněným územím, místo musí být dostatečně frekventované i klidné, aby zvalo ke krátkému posezení, a v neposlední řadě bylo zváženo estetické hledisko,“ popsal Jireš.  

Důležité je zmínit, že o samotnou Lavičku Václava Havla se bude radnice v Jičíně teprve ucházet. Je tak možné, že místní vyberou místo, ale lavička na něm stát nebude. „Vzhledem k významným výročím bude uchazečů o lavičku jistě mnoho. Tím více je důležité vybrat zajímavou a důstojnou lokalitu,“ dodal mluvčí. Samotná lavička je autorským dílem. Náklady na ní se pohybují v řádech set tisíc korun.  

Svoji lavičku mají i další města   

Například ta v Hradci Králové je před budovou městské knihovny od října roku 2014. Lavičku tvoří dvojice křesel spojených stolkem, kterým prorůstá lípa. Jejím autorem je architekt Bořek Šípka. Podle jeho slov hradecká lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní. Vytvoření "Havlova místa" v Hradci Králové inicioval tehdejší náměstek primátora Josef Krofta.  

V sousedních Pardubicích se Lavička Václava Havla objevila o rok později. Slavnostně odhalena byla na podzim v nově přístupném areálu Univerzity Pardubice. „Takováto forma památníku dobře symbolizuje podstatu osobnosti Václava Havla, který měl vzácný dar poslouchat druhé a vytvářet příjemnou atmosféru pro setkávání, debaty a rozjímání,“ řekla Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla.  

Podobných laviček je zhruba čtyřicet. K vidění jsou například v Praze, Plzni, Olomouci, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. Některé z nich jsou dokonce v zahraničí. Jedna taková je v Barceloně, další pak v Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.   

Projekt věnovaný prvnímu českému prezidentovi  

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnované Václavu Havlovi. Ve většině případů lavičku tvoří dvě samostatná křesla spojená stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který vymyslel velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. 

„Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ říká autor laviček Gandalovič.

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Brandýs nad Labem

Štítky Lavička Václava Havla, lavička, Václav Havel, muzeum, Jičín, anketa, Královéhradecký, kraj, zámecký park, Masarykovo divadlo, Královéhradecký kraj, projekt, Bořek Šípek, Petr Gandalovič, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín hledá lokalitu pro Lavičku Václava Havla. Rozhodnou občané v anketě  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.