Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina lidí se do restaurací chodit nebojí. Výhrady mají spíš k hygieně v obchoďácích

64 procent lidí nemá obavu z návštěvy restaurace, potenciální nákazy koronavirem se obává 18 procent, ukázal průzkum z minulých dnů. V některých restauracích v centru Hradce Králové je však dodržování protikoronavirových opatření velmi diskutabilní.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Kärcher realizovaného v minulých dnech na 2 100 respondentech lidé nemají obavy z návštěvy restaurací. Nákazy covid-19 od dalších hostů se bojí 10 procent lidí, obavu z nákazy vzhledem k nedostatečné hygieně a čistotě (špatně čištěné toalety, stoly, židle nebo ohmatané jídelní lístky) pak vyjádřilo osm procent lidí. Pouze 18 procent respondentů se tedy v restauracích obává potenciální nákazy covidem.

„Zajímavostí je, že téměř totožné procento respondentů (17 procent) se nebojí ani tak nákazy virem covid-19, ale vyjadřuje obavy z nepořádku v kuchyni, z nesprávného uchovávání potravin a podobně. Je vidět, že tato problematika se v některých restauracích dlouhodobě podceňuje a lidé tento problém vnímají i přes mediální převahu covidových témat,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Zahrádky svých restaurací mohli provozovatelé po pěti měsících otevřít 17. května. Zájem je v centru Hradce Králové hlavně o ty uzavřené a vyhřívané. O dodržení pravidel by se však dalo spekulovat. Do několika restaurací vyrazila krátce po otevření i Hradecká Drbna. „Kolem půl osmé přicházíme do restaurace, kde u 15 stolů sedí zhruba 50 hostů. Ani jeden z nich nemá respirátor nebo roušku. Nařízenou ochranu dýchacích cest má pouze obsluha, která je k lidem bez respirátorů shovívavá,“ popisuje šéfredaktor Hradecké Drbny Petr Roubíček.

„Spekulovat by se dalo i o samotné kapacitě předzahrádky. Krátce před naším odchodem přidává číšník k vedlejšímu stolu pátou židli a vítá pět mladých lidí. O deset minut později se k nim přidává šestá. Na první pohled je jasné, že nejsou ze společné domácnosti,“ popisuje Roubíček.

O víkendu navíc Městská policie Hradec Králové zasahovala v restauraci v centru města. Jeden z podniků totiž zpřístupnil i vnitřní prostory a nechal otevřeno i po zavírací době.

Interiéry restaurací by se podle vlády měly otevřít v první polovině června. Počítá se však s přísnými hygienickými opatřeními. „Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách," avizoval ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).   

Zajímavé je, že zatímco návštěvy restaurací se lidé v souvislosti s koronavirem příliš nebojí, k nákupním centrům jsou daleko přísnější. Výhrady k hygienickým podmínkám a úklidu v obchoďácích má 41 procent dotázaných, a to zejména ženy. Pro 45 procent respondentů je hygiena vyhovující a bez výhrad zde nakupují.  14 procent lidí pak hygienu vůbec neřeší a obchodní centra navštěvuje. Pouze čtyři procenta dotázaných kvůli epidemii koronaviru přestala veškerá obchodní centra a supermarkety navštěvovat a raději potraviny a další zboží nakupují výhradně online.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky restaurace, koronavirus, čistota, hygiena, obchodní centrum, průzkum, COVID-19, Hradec Králové, Kärcher, pandemie covidu-19, Karel Havlíček, ANO 2011, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina lidí se do restaurací chodit nebojí. Výhrady mají spíš k hygieně v obchoďácích  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.