Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

I dnes budou padat teplotní rekordy. První tropický den přišel o měsíc dřív než vloni

Ze zimy rovnou do léta – přestože je letošní jaro teplotně spíše podprůměrné, první tropický den v roce přišel o více než měsíc dřív než v loni. Minulý rok teplota nad třicítku vyšplhala až 13. června. V Hradci Králové jsme včera naměřili 27 stupňů Celsia a podobné teploty měříme i dnes.

Na řadě míst včera teploty překročily 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Plzni, kde naměřili 30,9. Rekordy kromě Plzně padaly také v Dobřanech, Praze nebo Domažlicích. Absolutní rekord z Přerova z roku 1907, kdy bylo 34,2 stupňů Celsia, ale pokořen nebyl. V Hradci Králové jsme včera naměřili 27 stupňů. Naposledy jsme v Čechách zažili tropické teploty 16. září.

Také dnes teplota v Hradci Králové vystoupá ke 28 stupňům Celsia a nebe je jasné nebo maximálně polojasné. Už zítra se ale prudce ochladí, navíc se přidá déšť a bouřky. Další týdny ale zase přinesou oteplení.

Teplotní rekordy jsou o to překvapivější, že květnu předcházel velmi chladný duben. Spolu s dubnem roku 1977 byl pátým nejchladnějším dubnem od roku 1961. Chladnější duben než ten letošní byl naposledy v roce 1997.

Historicky nejvyšší teplotu jsme v Hradci Králové naměřili 7. srpna 2015, kdy rtuť v teploměru vyšplhala na 37,4 stupňů. Naopak nejchladněji bylo v krajském městě 27. ledna 2010, kdy meteorologové naměřili – 21 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay | Zdroj ČHMÚ, ČTK, ČT24

Štítky počasí, jaro, rekord, meteorologie, Hradec Králové, teplo, stupeň Celsia, Plzeň, Praha, Česko, Domažlice, Dobřany, Přerov, tropický den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I dnes budou padat teplotní rekordy. První tropický den přišel o měsíc dřív než vloni  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.