Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Roušky venku? Většina Hradečáků je nenosí

Podle aktuálních nařízení vlády je nošení roušek ve městech povinné – ovšem jen v případě, že nejste schopni udržet vzdálenost od ostatních dva metry. Zajímalo nás, jak se roušky nosí v zastavěné oblasti v Hradci Králové.

„Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny,“ oznámil v říjnu na tiskové konferenci tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO).

Pokud se tedy držíte dál od ostatních, je v podstatě na vašem uvážení, zda si roušku nasadíte nebo ne. Většina Hradečáků roušku venku nenosí. Na Moravském předměstí jsme napočítali 59 lidí bez roušky a 34 s rouškou. Část lidí mělo také roušku přichystanou – pod bradou, za uchem nebo v ruce. Nepočítali jsme ty, kteří jeli na kole nebo běželi. Přesto – minulo nás i několik běžců, kteří roušku měli, byť nemuseli.

Mezi „rouškaři“ a „bezrouškaři“ lze sledovat velké napětí. Společnost je v tomto ohledu dost polarizovaná. „Včera jsem byla s dvouletou dcerkou krmit kachny. Stály jsme u jezírka, mimo cestu a neměly jsme roušky. Po mostě zrovna přecházela seniorka s trekingovými holemi a řvala na nás, ať se ani neopovažujeme k ní přiblížit, když nemáme roušky,“ kroutí hlavou Aneta Vachová, která bydlí v Hradci Králové v Rybově ulici. Zároveň dodává, že venku roušku nenosí téměř nikdy. „Na nikoho se nelepím, tak nevidím důvod,“ dodává.

Někteří to ale vidí jinak. „Logicky bych vlastně roušku nemusel nosit nikde, protože jsem vůči covidu imunní,“ říká hradečák Jakub Beran, který covid-19 už prodělal a jeho plazma s protilátkami teď pomáhá druhým. „Ale nosím ji, protože to vnímám jako správné. Když na chodníku míjíte ostatní, je to často menší vzdálenost než jsou dva metry,“ vysvětluje. Zároveň dodává, že ho také rozčiluje situace v obchodech, kde lidé nedodržují rozestupy při čekání u pokladen. „Nechápu tu logiku. Když lidé stojí na konci fronty, tak většina sice poslušně stojí na nalepených značkách, ale jakmile se dostanou k pásu, kde se vykládá zboží, začnou se na sebe mačkat a tlačit,“ rozčiluje se.

Dodržování vládních opatření pravidelně kontroluje Městská policie Hradec Králové vrámci své běžné činnosti. „Pravidelně tak víme, kolik lidí je nedodržuje… Ať už jde o pití alkoholu na veřejnosti, zákaz vycházení nebo nenošení roušek,“ říká mluvčí strážníků Eva Kněnžourová. „Lidé si na nařízení začínají zvykat. Problémů s tím spojených je stále méně,“ dodala. „Za minulý týden jsme řešili tři případy spojené se zákazem vycházení, patnáct lidí kvůli konzumaci alkoholu na veřejnosti a jedenáctkrát nepožití roušky nebo jiné ochrany úst a nosu. V polovině případů strážnicí řešili přestupek domluvou, v druhé polovině byla udělena bloková pokuta,“ řekla Kněžourová.

Nošení roušek mimo domov bylo v Česku povinné i v první vlně koronaviru, a to bez ohledu na vzdálenost. Vláda toto opatření zavedla 19. března. Řada měst ale přistoupila k tomuto opatření už o několik dnů dříve. Od 25. května pak bylo možné roušky odložit při alespoň dvoumetrovém odstupu od ostatních lidí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky roušky, koronavirus, nařízení, policie, Hradec Králové, rouška, COVID-19, Roman Prymula, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Kováč

roušky venku jsou kravina. Navíc vláda čelí trestnímu oznámení, kvůli neoprávněnému nařízení ohledně roušek. V Hradci jsou asi policajti moc horliví. U nás s tím žádný problém není a jsme velké město.

Úterý, 24. listopadu 2020, 11:32Odpovědět

Gary Vasey

Latest research -https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

Úterý, 24. listopadu 2020, 11:17Odpovědět

Roušky venku? Většina Hradečáků je nenosí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.