Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Třebechovicích dlouhodobě hrozí demolice Hajnišova mlýnu, město se jí chce nyní vyhnout

Už dlouhé roky je v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku velkým tématem budova Hajnišova mlýnu. Ten nedá spát vedení radnice ani ochráncům kulturních památek. Aktuálně to však vypadá, že budova k zemi nepůjde.

Hajnišův mlýn asi není nutné žádnému Třebešákovi přestavovat, kauza o jeho budoucnosti se už táhne několik let. Do podvědomí širší společnosti se tento objekt možná dostal i tím, že byl prohlášen za kulturní památku a po pár měsících bylo prohlášení zrušeno. Město mělo v plánu nechat budovu, která byla vystavěna na místě původního mlýna, srovnat se zemí a vytvořit zde křižovatku.

Nyní ale, jak se zdá, od záměru demolice ustoupilo. „V současné době je vytvářena nová dopravní studie, která řeší bezpečný vjezd do lokality Na Tvrzi a zároveň nebude podmiňovat úplnou demolici objektu bývalého mlýna. Již první kroky příprav nasvědčují tomu, že nebude nutné zmíněnou budovu odstranit,“ uvedl František Militký, referent města Třebechovice pod Orebem.

Město zároveň nyní řeší, co s nevyužitou budovou Hajnišova mlýna udělat. Mlýn se nachází v historické částí Třebechovic Staré město – tvrziště. A zřejmě se tak jedná o jednu z úplně prvních budov v této oblasti. Podle Národního památkového ústavu pochází první zmínky o Hajnišově mlýně z roku 1777. Podle občanů, kteří se zasazují o jeho záchranu, by ale mohl být ještě starší. „Obyvatelé byli zcela závislí na existenci mlýna, byla to vždy jedna z prvních postavených budov osídlené oblasti. A když už bylo upraveno koryto řeky pro mlýnské kolo a na tom místě byly zbudovány základy budovy (až osmimetrové dubové pilíře), již se tyto základy ponechávaly. Vzhledem k těmto skutečnostem lze předpokládat vznik mlýna dříve, nežli je uveden první záznam,“ uvádí obyvatelé Třebechovic na webu věnujícímu se právě této budově.

Hajnišovu mlýnu se také říká Panský, Prostřední nebo Dotřelův mlýn. Nachází se v Třebechovicích na pomezí ulíc Flesarova a Na ostrově.

V jednom z dokumentů uvedl dnes již bývalý starosta Jiří Němec, že mlýn není žádnou významnou památkou, je v havarijním stavu a náklady na rekonstrukci jsou obrovské. „Náklady na případnou rekonstrukci se odhadují na 27,5 mil. Kč, a to z rozpočtu města. Získání státní /evropské/ dotace je téměř nemožné, objekt se nachází v záplavovém území,“ uvedl tehdy v dokumentu Jiří Němec.

Aktuálně to ale vypadá, že by se do budoucna mohl objekt nějaké té opravy dočkat. Podle informací z města dostalo vedení již dvě nabídky na možné využití budovy. Jednu od společnosti Fato invest, která by objekt ráda předělala na bytové jednotky se zachováním původního rázu a od neziskové organizace Klík tvořivosti, která by ráda zajistila rekonstrukci a financování provozu mlýna. Podle vize této neziskovky by tu mohla být třeb kavárna, seminární místnost, výstavní prostory nebo třeba ubytování pro veřejnost.

Zároveň ale vedení Třebechovi uvítá jakékoliv nové nabídky využití Hajnišova mlýna. „Jelikož verdikt Ministerstva kultury o prohlášení za kulturní památku po podání rozkladu městem dosud není znám, chtějí zastupitelé města využít toto období k hledání dalších možností /investorů/ nabídek, jak s objektem Hajnišova mlýna dále naložit, aby nebyl zatížen rozpočet města. Nabídky lze zasílat na podatelna@mutrebechovice.cz,“ doplnil Militký.

Autoři | Foto Město Třebechovice pod Orebem

Štítky Hajnišův mlýn, Třebechovice, rekonstrukce, kulturní památka, mlýn, Třebechovice pod Orebem, demolice, Královéhradecký kraj, Jiří Němec, Národní památkový ústav, FATO invest a.s., Hradec Králové

V Třebechovicích dlouhodobě hrozí demolice Hajnišova mlýnu, město se jí chce nyní vyhnout  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.