Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po odchodu od policie zemřel krajský náměstek Karásek. Někdejší prezident Švejdar mluví o nátlaku

Ve svých čtyřiapadesáti letech zemřel náměstek šéfa policie Královéhradeckého kraje Jiří Karásek. Stalo se tak jen tři dny poté, co oficiálně skončil u policie. Bývalý policejní prezident Jan Švejdar na svém facebookovém profilu napsal o možném nátlaku vedení a faktu, že Karásek neodešel dobrovolně.

„S Jiřím Karáskem jsme k sobě měli opravdu blízko. A proto od něho vím, jakému nátlaku byl v práci vystaven. Vím od něj každé slovo, které mu bylo po příchodu nového ředitele řečeno s cílem se ho zbavit,“ uvedl Jan Švejdar na svém Facebooku. 

Policie na svém oficiálním webu uvedla, že Karáska v pozici náměstka vystřídá Ladislav Tomášek. Zároveň dodala, že Karásek odstoupil na svou vlastní žádost. „Jirka neodešel dobrovolně. Byl donucen k tomu si žádost napsat. A důvod? Přátelství semnou,“ dodal ve svém příspěvku Švejdar. Toho se Hradecká Drbna dotazovala na podrobnosti a druh nátlaku. Do vydání článku však neodpověděl.  

 

Karásek byl u policie přes 30 let. Od roku 2012 sloužil jako náměstek policejního ředitele v Královéhradeckém kraji. V jednu dobu policisty dokonce vedl. A to v roce 2016 po odchodu tehdejšího šéfa a nynějšího hejtmana Martina Červíčka.  

„Služba kriminální policie a vyšetřování dosahovala pod vedením Jiřího Karáska dlouhodobě dobrých výsledků. Kriminalisté si v kraji poradili s mnoha náročnými případy,“ uvedl na webu policie současný ředitel krajských policistů Petr Sehnoutka.  

Pracovní poměr mu oficiálně skončil 31. prosince 2023. Zemřel o čtyři dny později. Přesný důvod jeho smrti se liší. V médiích se objevili informace o plicní embolii i infarktu.  

Šéf policie nařknutí nekomentoval  

K nařčení Švejdara o možném nátlaku na Karáska se krajská policie nevyjádřila. Na svém webu zveřejnila krátké vyjádření současného ředitele. „Právě z úcty ke člověku, který opustil nás všechny, nebudu na slova Jana Švejdara v tuto chvíli nijak reagovat a minimálně do doby pohřbu nebudu ani mediální výroky, týkající se mé osoby v souvislosti s touto velice nešťastnou událostí, jakkoliv komentovat,“ uvedl současný šéf krajské policie.  

Zároveň dodal, že nabídl rodině bývalého kolegy pomoc. O jakou pomoc by mělo jít však nespecifikoval. „Těžko hledám v těchto velmi smutných situacích slova, která by vyjádřila pocity spojené s odchodem člověka jeho formátu,“ dodal.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Jan Švejdar, policie, Královéhradecký kraj, Facebook, Martin Červíček, Drbna.cz

Po odchodu od policie zemřel krajský náměstek Karásek. Někdejší prezident Švejdar mluví o nátlaku  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.