Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Situaci s nedostupným bydlením má zlepšit projekt Hradce Králové. Nabídne byty pro mladé i rodiny

Nedostatek nových bytů a jejich ceny v Královéhradeckém kraji komplikují bydlení mladých lidí. Většina z nich si svůj byt nebo dům jednoduše nemůže dovolit. Alespoň z části by mohl pomoct projekt Hradce Králové. Radnice nabídne městské byty mladým lidem i některým rodinám s dětmi.

Bydlení pro rodiny s dětmi  

Rodinám s dětmi Hradec Králové vyčlenil devět bytů. „K pronájmu je zatím devět bytů o větší dispozici a rozloze, a to na Gočárově třídě, v ulicích Gagarinova, Střelecká, Pod Zámečkem, Dukelská, Jungmannova a Divišova,“ říká mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Podobně jako u startovacího bydlení je nutné, aby zájemce splnil celou řadu podmínek. Budoucí nájemníci musí mít alespoň jedno dítě do 15 let. Podmínkou je zároveň trvalý pobyt nebo zaměstnání na území města.  

„Žadatelé se mohou ucházet o menší byty s dispozicí 1+1, ale v nabídce jsou také byty o větších rozměrech s dispozicí 1+4,“ doplňuje náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Od velikosti bytu se odvíjí i zvýhodněné nájemné. Ve všech bytech platí jednotná cena za metr čtvereční. Tedy 61 korun měsíčně.  

Případní zájemci najdou žádost o pronájem těchto bytů na stránkách města. Stejně jako u startovacího bydlení je třeba, žádosti odevzdávat na magistrátu osobně. On-line ani poštovní forma není možná. K přijímání těchto dokumentů jsou vyhrazeny jen tři dny. 3., 10. a 15. listopadu vždy od 8:00 do 17:00 v zasedací místnosti magistrátu. 

„V případě, že o stejný byt požádá více žadatelů splňujících podmínky výběrového řízení, uskuteční se losování, a to 6. prosince v 15:00 v zasedací místnosti číslo 94 v levém křídle budovy magistrátu,“ vysvětluje mluvčí magistrátu. 

Startovací bydlení  

Stejně tak jako v případě rodinných bytů je vypsáno výběrové řízení na nájemníky takzvaného startovacího bydlení. Jde o městské byty určené primárně mladým lidem. I oni musí splnit celou řadu podmínek. Nájemné v těchto bytech pro letošní rok činí 45 korun na metr čtvereční.  

Jde o 60 bytů v lokalitách na Svatojánské a Stromovce. Dalších několik bytů je na Gočárově třídě a v ulicích Urxova, Pod Zámečkem, Rybova a Divišova.  

Hradec Králové nabídne šest desítek startovacích bytů. Losovat se bude v listopadu

I pro letošní rok Hradec Králové nabídne startovací bydlení pro mladé lidi. Zájemci se budou ucházet o šest desítek bytů velikost 1+kk a 2+kk na několika místech. O cenově dostupný pronájem mohou místní žádat na magistrátu do 15. listopadu. Pro...

Bydlení je čím dál tím nedostupnější  

Bydlení v Královéhradeckém kraji se pro mladé stává čím dál tím nedostupnější. Vlastní byt nebo dům si může dovolit jen hrstka lidí. Většinou jen díky zdražujícím se hypotékám. Nové byty o rozměrech 80 metrů čtverečních a dispozici 3kk se v okolí Hradce Králové prodávají i za cenu kolem sedmi milionů korun.  

I proto ve velkém stoupl zájem o podnájmy. V Královéhradeckém kraji meziročně až o 11 procent. Vypovídá o tom počet vyhledávacích dotazů na největším českém realitním portálu Sreality.cz. „V absolutních číslech je zájem stále nesrovnatelně vyšší než v době před pandemií, konkrétně u pronájmu bytů s balkonem, terasou či lodžií, zpracováváme denně v průměru 3 186 dotazů,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. 

Například na středně velký byt v centru Hradce Králové potřebuje kupující sedm milionů korun. Za předpokladu, že vydělává dostatek peněz, mu banka půjčí maximálně 6,3 milionu korun. Podle on-line kalkulačky Raiffeisen Bank vychází aktuální úroková sazba s pětiletou fixací na 3,49 procenta. Na dobu 30 let vychází měsíční splátka na 28 255 korun.  

Před třemi lety stál stejný byt 3,5 milionu korun. Na zaplacení nemovitosti byla stejná banka ochotná půjčit tři miliony. S pětiletou fixací byla úroková sazba 2,29 procenta. Měsíční splátka by dělala 11 413 korun.  

Problém však není jenom v drahých hypotékách a nemovitostech. „Najít kvalitní bydlení v Hradci je bohužel téměř nemožné. Týká se to pozemků, bytů i rodinných domů. K informaci o volné nemovitosti se často ani nedostanete a když už máte štěstí, tak patříte mezi více zájemců a tam už je pro realitního makléře velmi těžké najít klíč, komu spravedlivě prodat,“ říká finanční a realitní konzultant Petr Hofman

Většina mladých tak nakonec sáhne po nájmu, který vychází daleko levněji než hypotéka. Navíc je získání takto vysoké hypotéky pro mladé po škole prakticky nemožné.  

Ohodnoť článek

Foto ErikaWittlieb | Pixabay

Štítky bydlení, dům, byt, Hradec Králové, pronájem, rodina, mladí, koupě, hypotéka, startovací, městský, cena, nemovitost, trh, realitní, kancelář, Královéhradecký kraj, hypoteční úvěr, Pavel Marek, ANO 2011, Raiffeisenbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Chystáte se investovat do nemovitosti? Budete splácení řešit hypotékou? Tak se podívejte na web tradeinfo.cz, kde vám se vším poradí a dozvíte se spoustu zajímavých informací. https://tradeinfo.cz/

Neděle, 17. října 2021, 20:55Odpovědět

Situaci s nedostupným bydlením má zlepšit projekt Hradce Králové. Nabídne byty pro mladé i rodiny  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.