Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové nabídne šest desítek startovacích bytů. Losovat se bude v listopadu

I pro letošní rok Hradec Králové nabídne startovací bydlení pro mladé lidi. Zájemci se budou ucházet o šest desítek bytů velikost 1+kk a 2+kk na několika místech. O cenově dostupný pronájem mohou místní žádat na magistrátu do 15. listopadu. Pro získání bytu bude třeba splnit několik podmínek.

Startovací bydlení je projekt Hradce Králové, který pravidelně uvolňuje několik desítek svých bytů pro mladé lidi. Nájem za byty ve vlastnictví města jsou většinou několikanásobně nižší než ceny v klasických bytových jednotkách. Letošní nájemné je 45 korun na metr čtvereční. Pro nastěhování je třeba splnit několik podmínek. Budoucí nájemce město losuje.  

Od loňských ročníků se základní podmínky nikterak neliší. V den podání žádosti o startovací byt nesmí být žadateli víc než 32 let. „Nesmí vlastnit byt ani jinou nemovitost určenou k bydlení, nesmí být dlužníkem města nebo městských organizací a je zaměstnán více než šest měsíců před podáním žádosti,“ vysvětluje náměstek Pavel Marek (ANO). 

Každý z žadatelů může podat pouze jednu žádost. Stejná pravidla platí i pro manželské nebo registrované páry. Město navíc požaduje, aby se případný úspěšný uchazeč přihlásil k trvalému pobytu na území Hradce Králové.  

Pro letošní rok Hradec Králové uvolil 60 bytů v lokalitách na Svatojánské a Stromovce. Dalších několik bytů je na Gočárově třídě a v ulicích Urxova, Pod Zámečkem, Rybova a Divišova.  

Žádosti je možné odevzdat pouze osobně  

Žádost o startovací bydlení musí lidé odevzdávat v budově magistrátu pouze osobně. Poštou ani on-line nejde vyřídit. Vypracované žádosti bude radnice přijímat pouze ve dnech 3., 10., a 15. listopadu. Vždy od 8:00 do 17:00 v zasedací místnosti magistrátu. „Přihlášku do výběrového řízení lidé stáhnou na stránkách města,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Všichni zájemci, kteří splní podmínky, budou zařazeni do veřejného losování. To proběhne 22. listopadu ve velkém sále Adalbertina. „Vítězný uchazeč bude mít možnost si konkrétní byt prohlédnout, a pak sdělit odboru správy majetku města, zda na něj chce uzavřít nájemní smlouvu. V případě jeho nezájmu, bude osloven další vylosovaný v pořadí,“ vysvětluje náměstek.  

Novostavby jen pro bohaté? Vlastní bydlení v Hradci je čím dál větší problém

Ceny bytů v novostavbách v Hradci Králové překračují i částku deset milionů korun. V častých případech tak nový byt vyjde daleko dráž než stavba rodinného domu mimo město. Přesto je o ně velký zájem a často se jedná o „podpultové zboží“.

Na nový byt musí lidé šetřit 50 let 

Bydlení pro mladé v Královéhradeckém kraji je nad jejich finanční možnosti. Ceny rodinných domů i bytů za poslední rok v České republice vzrostly o 16 procent. V porovnání s rokem 2015 se dokonce jedná o 77 procent. „Nárůst cen je enormní a vymyká se průměru Evropské unie, který činí necelých 30 procent. Růst cen nemovitostí je přitom rychlejší než růst mezd,“ řekl manažer obchodní sítě Modré pyramidy Petr Bartoň

Právě Modrá pyramida udělala před časem průzkum. Z něho vyplývá, že průměrný občan Královéhradeckého kraje na nový byt nebo dům musí šetřit 50 let. Zjednodušeně lze říct, že na průměrnou stavbu musí obyvatelé kraje odložit 100 svých průměrných platů.  

„Pořízení vlastního bydlení místním komplikují především jejich nižší mzdy. Pandemie navíc způsobila enormní vzrůst cen místních nemovitostí, zatímco mzdy jsou stále nízké, proto se jim vyplatí pořídit si hypotéku,“ uvádí Aleš Kubala, zemský ředitel Modré pyramidy. 

Například tři roky starý byt o velikosti 3+kk s užitnou plochou kolem 80 metrů lze mezi inzeráty najít za cenu necelých sedm milionů korun. V ceně je i skladovací místnost o rozměrech sedm metrů čtverečních a dvě parkovací místa. Jedno kryté, druhé nekryté.  

Ještě v roce 2017 se podařilo podobně velký byt sehnat za cenu kolem 3,5 milionu korun. „Náš byt v novostavbě o velikosti 3+kk (76 metrů čtverečních) jsme kupovali před čtyřmi lety za 3,5 milionu korun. Měsíční splátka nám dělá něco kolem 11 400 korun,“ řekla Lenka Došková. Potřebné dofinancování banka povolila z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. To dnes možné není.   

Ohodnoť článek

Foto mastersenaiper | Pixabay

Štítky startovací, byt, bydlení, Hradec Králové, žádost, losování, radnice, magistrát, mladé, Královéhradecký, kraj, nájem, cena, nemovitost, nedostupné, metr čtvereční, Modrá pyramida stavební spořitelna, Evropská unie, Pavel Marek, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové nabídne šest desítek startovacích bytů. Losovat se bude v listopadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.