Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysoké pařezy nechávají lesníci stát schválně. Nejsme líní se ohnout, vysvětlují veřejnosti

Zatímco stromy zlomené větrem se pracovníci Městských lesů Hradec Králové snaží co nejdříve odklidit, vysoké pařezy v lese zůstávají. Záměrně. Mrtvé dřevo je totiž domovem řady živočichů a ukazuje to i jedna z naučných stezek.

„To byl ten těžař líný se ohnout? Ale ne,“ vysvětlují s úsměvem zástupci Městských lesů Hradec Králové. Zatímco kmeny přelomené větrem je podle lesníků co nejdříve uklidit, protože se v nich množí kůrovci a mohou být nebezpečné i pro návštěvníky, tak naopak vysoké pařezy nechávají stát schválně. „Vysoké pařezy po zlomech zvyšují množství mrtvého dřeva v lesích a tím i biodiverzitu. Pařezy se pak přirozeně rozkládají a v hnijícím dřevě žije mnoho druhů živočichů, především brouků,“ vysvětlují lesníci.

Některé druhy v přírodě jsou totiž vázané jen na mrtvé dřevo. Městské lesy Hradec Králové za pomocí grantů vybudovaly pro návštěvníky naučnou stezku, která se mrtvému dřevu věnuje. „Dozvíte se, co se pod tímto pojmem skrývá, jaký význam v přírodě má, jaké organismy jsou na ně vázané nebo jakou roli hraje ve vývoji některých druhů živočichů a rostlin,“ uvádí společnost Městské lesy Hradec Králové.

Stezka prochází přírodní památkou Síťovka, která je na žluté turistické trase nedaleko rybníčku Na Olšině. Na stezku lze také sejít z lesní cesty Podzásepské, která vede od asfaltové cesty Hradečnice k Mazurovým chalupám.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městské lesy Hradec Králové

Štítky pařezy, mrtvé dřevo, les, městské lesy, Hradec Králové, pařez, dřevo, živočichové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavomir Bohaty

To kvůli kůrovci aby se měl kde množit aby mohli dostávat státní dotace.

Neděle, 8. srpna 2021, 19:02Odpovědět

Radim Tobiáš

zajímalo by mě jak je finančně náročné " vybudovat " turistický chodníček či stezku, že je na to třeba čerpat nějaký finanční grant. jinde se takové chodníčky vytvoří zcela zdarma, když projektanti blbě nakreslí chodníky bez přihlédnutí k potřebám chodců a lidi si je brzo vyšlapou zadarmo. je to vidět v každém parku aj. jak si lidi vyšlapou ty zkratky třeba k zastávce MHD, k přechodu atd...

Sobota, 7. srpna 2021, 08:32Odpovědět

Radim Tobiáš

Krejcar...co to máš s tím estetickým pohledem ? kolik lesů jsi ve Španělsku prošel a kde ?

Sobota, 7. srpna 2021, 08:24Odpovědět

František Král

Krejcar Stanislav Smysl vašeho příspěvku spatřuji za prvé v tom, že máte nutkavou potřebu se chlubit svými lesními výpravami po zemích západní Evropy. Za druhé dáváte rád na odiv svoji pologramotnost; vaše česká gramatika je naprosto otřesná. Podle příjmení jste Čech jako poleno. Že byste byl dysgrafik? To s oblibou o sobě tvrdí každý, kdo s bídou ukončil základní vzdělání. Nebylo by rozumnější dát na názor odborníka a nebýt za každou cenu "chytrej jako rádio"?!

Pátek, 6. srpna 2021, 11:20Odpovědět

Petr Slovák

Krejcar Stanislav,,,co to melete??Biocel,,Veolia,,Teplárna Sviadnov,,Teplárna Krnov,,,tam všude navážíme kalamitní dřevní štěpku,už 4 roky,přímo z pod štěpkovačů v kalamitních oblastech!!!

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 15:49Odpovědět

Krejcar Stanislav

S ponecháním mrtvé dřevní hmoty souhlasím. JEN BY TO MĚLO BÝT i s estetickým pohledem okolojdoucích ! Ekologie není jen o ochraně drobných živočichů brouků at těch užitečnch tak těch škodlivých. Osobně jim asi bude jedno, zda torzo stromu bude metr a půl nebo jen ten půlmetr . Jak to mají ve vyspělé Evropě právě v podobných případech ? Ve Francii,Španělsku a Portugalsku tyto stromová torza vídáze jen sporadicky a vyjímečně. Problém v ČR je ten, že neexstuje zpracování kalamitní dřevní štěpky podobně jako tomu je v Německu . Máme se ještě hodně a dost učit od němců a rakušanů .

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 11:23Odpovědět

Vysoké pařezy nechávají lesníci stát schválně. Nejsme líní se ohnout, vysvětlují veřejnosti  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.