Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

14 dní bez teplé vody. V části Hradce probíhá rekonstrukce horkovodu

Dlouhých 14 dní musí stovky lidí na Novém Hradci Králové vydržet bez teplé vody. Elektrárny Opatovice tu totiž rekonstruují horkovod. Náhradní propojení, které by umožnilo dodávku tepla, nebylo podle elektrárny možné zajistit.

„Cedule, že 14 dní budeme bez tepla, na dveřích visela už několik dlouhých týdnů, ale přiznám se, že mi vůbec nedošlo, že se automaticky jedná i o teplou vodu. Myslela jsem, že půjde jen o topení, které pochopitelně v těchto měsících nikdo neřeší,“ říká Veronika Smutná, která bydlí v ulici Antonína Petrofa. Právě tato ulice společně s ulicí Na Brně jsou od 21. června až do 5. července bez tepla a tedy i teplé vody.

„Důvodem této odstávky je plánovaná rekonstrukce horkovodu o délce 140 m z roku 1978, který je páteřním rozvodem v dané lokalitě. Jedná se o nezbytnou jednorázovou akci takového charakteru, kde bohužel nebylo technicky možné zajistit náhradní propojení umožňující dodávky tepla v době trvání odstávky,“ říká mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová.

„Máme za sebou několik dnů a je to dost peklo. Máme doma malé dítě, tak vodu na koupání ohříváme v konvici. V tomhle vedru nám sluníčko paří přímo do oken a doma máme 30 stupňů, takže si moc neumím představit, že bychom se koupali obden. Člověk je z toho celého dne nepříjemně ulepený,“ popisuje Smutná.

Mluvčí elektrárny proto zdůrazňuje, že se budou snažit zkrátit odstávku na nezbytné minimum. „S ohledem na stávající průběh oprav se nám snad podaří tuto odstávku zkrátit přibližně o polovinu,“ dodává.

„My máme obrovskou výhodu v tom, že kousek od nás bydlí rodiče, takže se chodíme koupat k nim. Člověk akorát musí myslet na takové drobnosti jako třeba čištění zubů. Mám zuby dost citlivé a vypláchnout si pusu ledovou vodou je pro mě dost bolestivé, takže si to musím vždycky předem uvědomit, stačí dát sklenici vody na chvilku do mikrovlnky,“ říká další obyvatelka Antonína Petrofa, Martina Vávrová.

Podobné situace, kdy musí dojít k odstávce tepla na delší dobu, chtějí Elektrárny Opatovice do budoucna eliminovat. „Již několik let chceme realizovat propoj ze severní strany této lokality, který by umožnil dodávky ze dvou stran. Podobné odstávky bychom tím eliminovali. Bohužel zatím nemáme dořešeny všechny majetkoprávní vztahy k zajištění realizace,“ vysvětluje mluvčí.

Plánované odstávky má dodavatel povinnost hlásit odběrateli ve lhůtě 15 dnů před začátkem odstávky, což elektrárna splnila.  

Aktualizace: Elektrárna Opatovice obnovila dodávky teplé vody již 27. června. „Udělali jsme maximum pro to, aby byly dodávky zprovozněny s předstihem oproti plánované délce. Tímto všem našim odběratelům děkujeme za trpělivost a pochopení," uvedla Hana Počtová. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky teplá voda, odstávka, Nový Hradec Králové, Elektrárny Opatovice, teplo, Elektrárna Opatovice nad Labem, elektrárna, Hradec Králové, Antonín Petrof, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

14 dní bez teplé vody. V části Hradce probíhá rekonstrukce horkovodu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.