Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic začne s realizací dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a obec Úlibice u Jičína. Stavba je rozdělena do čtyř úseků. První se má začít stavět 10,4 kilometrů dlouhá trasa ze Sadové do Hořic. Právě tento úsek nyní získal stavební povolení. Se stavbou by se mělo začít už v příštím roce.

O získání stavebního povolení na svém Twitteru informoval ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Napsal, že je pro první úsek vykoupeno zhruba 90 procent pozemků. „Zahájení výběrového řízení na zhotovitele předpokládáme v prvním čtvrtletí roku 2022. V příštím roce proběhne rozsáhlý archeologický výzkum a posléze zahájení stavby,“ dodal.  

Úsek připravované dálnice začíná na úrovni křižovatky na Cerekvici nad Bystřicí, která je pár metrů od čerpací stanice. Odtud povede po pravé straně současné D35, kterou překříží na polovině cesty mezi Milovicemi u Hořic a Hořicemi. Křížení je v současné době naplánováno na křižovatce silnice I/35 a silnic do Bašnice a Třebnouševes. Konec prvního úseku bude u silnice, která spojuje Dobrou vodu u Hořic a Hořice. 

Na nové části dálnice bude jedna mimoúrovňová a pět úrovňových křižovatek. Počítá se s vybudováním zhruba pěti kilometrů protihlukových stěn a 12 mostů. Cena prvního úseku dálnice D35 je odhadována na 3,2 miliardy korun bez DPH.  

D35 bude vznikat ve čtyřech etapách  

První úsek mezi Sadovou a Hořicemi bude stát stavět od roku 2022 do roku 2025. Druhým úsekem je část mezi Hořicemi a Úlibicemi. Ten je naplánovaný i jako obchvat Ostroměře a Úlibic, kde se D35 napojí na současnou silnici I/16 vedoucí z Nové Paky na Jičín.  

Celý tento úsek povede po levé straně současné pětatřicítky. Překlene ji až těsně před Úlibicemi. Tato část měří 16,3 kilometrů. Na trase se počítá s velkou odpočívkou v Holovousech a také mimoúrovňovou křižovatkou, která vznikne nad silnicí spojující Chomutice a Vojice za Ostroměří.  

I na této části má Ředitelství silnic a dálnic vykoupenou většinu pozemku. Stavba začne v roce 2023. Hotovo má být o tři roky později.  

Souběžně s tímto úsekem bude vznikat i další část dálnice na druhé straně. Jde o stavbu, která navede budoucí D35 ze Sadové na dálniční křižovatku s D11 před Hradcem Králové. Poslední úsek je samotný obchvat Úlibic a dálniční mimoúrovňová křižovatka se silnicí první třídy do Nové Paky. Zde však výkup pozemků ještě nezačal.   

Dálnice D35 je zase o krok blíž. ŘSD získalo uzemní rozhodnutí na velké odpočívadlo u Hořic

Ředitelství silnic a dálnic získalo potřebné územní rozhodnutí pro stavbu velké odpočívky na budoucí dálnici D35. Ta by měla propojit Hradec Králové a Úlibice u Jičína. Velké parkoviště s čerpací stanicí bude stát v Holovousech a bude součástí...

Další oddělení v Hořicích už je  

Policie je v tomto ohledu hodně napřed. Za začátku října v Hořicích otevřela nové oddělení dálniční policie, které se má zaměřit především na dopravu budoucí D35. V současné době je oddělení umístěné v budově městské policie na náměstí Jiřího z Poděbrad.  

„Zdejší dálniční oddělení tu bude fungovat dočasně. S ohledem na vývoj a postup budoucí stavby dálnice D35 by měli policisté přesídlit do nového dálničního oddělení. To by mělo sídlit v Chomuticích a mělo by být již součástí nově vybudované dálnice,“ říká ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.  

Pro obce na současné I/35 přinese dálnice úlevu 

Například obcí Úlibice projíždí po silnici první třídy až 15 tisíc vozidel denně. „Současná dopravní situace je neúnosná, takže je problém vůbec přejít přes silnici, a to především pro starší lidi a matky s kočárkem,“ popisuje aktuální situaci starosta Úlibic Michal Kovář (bez PP). Podle něho by mohlo zprovoznění nové dálnice vyvést 80 procent dopravy mimo obec. 

O něco horší je situace například v Sadové. Denně tudy projede zhruba 20 tisíc aut. „Místní podnikatelé, obyvatelé obce, ale i třeba zemědělci, ti všichni jsou nuceni několikrát denně přejíždět silnici I/35 a to mi věřte… Je to na hodně dlouhé minuty a pevné nervy,“ postěžoval si starosta Sadové Dušan Jedlička (bez PP). I ten se nové dálnice nemůže dočkat. 

Na druhou stranu, strašákem pro obec zůstává samotná stavba nové D35. „Provoz nákladních vozidel při výstavbě bude velký a máme strach o naše místní komunikace I. a II. tříd, u kterých je stav již nyní alarmující,“ dodal. Podle jeho slov nejsou na jejich opravu peníze. 

Ohodnoť článek

Foto ŘSD

Štítky D35, dálnice, doprava, Hradec Králové, Jičín, Sadová, Hořice, Úlibice, stavba, vizualizace, video, síť, infrastruktura, Dálnice D35, silnice, stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.