Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak se zbavit sršní? Pokud je v rodině alergik, pomohou i hasiči

Včelí, vosí a sršní roje u svého domu pochopitelně nikdo nechce. S jejich likvidací mohou pomoci i hasiči, ovšem pouze za splnění určitých podmínek. Například pokud se hnízdo nachází poblíž školky nebo pokud je v rodině nějaký alergik.

„S létem se tradičně množí volání na tísňovou linku, kde nám lidé oznamují přítomnost včelích, vosích nebo sršních rojů. Od začátku června eviduje HZS Královéhradeckého kraje už dvacet případů, kdy jednotky skutečně na místo vyjely a technickou pomoc poskytly. Ne vždy je ale na místě na tísňovou linku volat,“ upozorňuje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči zasahují v případech, pokud se roj nachází poblíž veřejných budov, kde by mohlo být ohroženo větší množství lidí – například u škol, školek, nemocnic nebo nádraží. S likvidací roje ale mohou pomoci i u soukromých objektů – v případě, že je někdo z rodiny alergik a hmyz by ho mohl ohrožovat na životě. V opačném případě by se o likvidaci měli postarat majitelé domů nebo jejich správci.

„Pokud potkáte roj v parku nebo na jiném podobném veřejném místě, pamatujte, že je součást přírody a není důvod ho likvidovat,“ dodává mluvčí.

Pokud se jedná o větší hnízdo, měli by lidé jeho likvidaci raději nechat na odbornících. Pokud se do likvidace pustí sami, není dobré snažit se hmyz odlákat na sladké. Místo, abyste je odlákali jinam, bude jich více a začnou se přemnožovat. Podobně zrádné mohou být i takzvané pasti na vosy. Ta funguje tak, že past se naplní sladkou šťávou, za kterou hmyz musí prolézt malým otvorem – ven se už ale nedostane a v pasti uhyne. Jenže kolem pasti se obvykle začne nebezpečný hmyz objevovat ještě více.

Rozhodně však platí, že ti, kteří se pustí do likvidace hnízda bodavého hmyzu, by měli mít ochranný oblek, přes který nehrozí bodnutí. Samozřejmostí by měla být kukla se štítem, brýlemi a rukavice. Na těle by nemělo být žádné odhalené místo.

Likvidace hnízda by se měla provádět pouze večer nebo brzy ráno, kdy hmyz ještě není aktivní. Hnízdo se dá zlikvidovat vroucí vodou nebo sirným knotem, díky kterému můžete hnízdo vypálit. Další možností je hnízdo ucpat drny. Pokud je hnízdo uvnitř budovy, dají se sehnat speciální chemické spreje. V každém případě by ale člověk měl mít únikový plán – místo, kam utéct, kde za sebou zavřít dveře, aby k vám podrážděný roj neměl přístup.  

Méně drastickým a nebezpečným způsobem, jak se bodavého hmyzu zbavit, může být imitace jejich hnízda. Stačí poblíž zavěsit pytel, který se skutečnému hnízdu podobá. A protože si vosy a sršně vzájemně „nelezou do revíru“, své hnízdo by měly brzy opustit. 

Přestože největší strach a respekt z bodavého hmyzu vyvolávají sršně, jejich jed je slabší než jed vosy a včely. Přesto jejich bodnutí bolí více. Smrtelnou dávkou by pro člověka byly ale až desítky až stovky sršních bodnutí – samozřejmě pokud dotyčný není alergik.

Nejnebezpečnější je bodnutí do úst a krku, kdy může následný otok bránit dýchání. V takovém případě je okamžité nutné volat lékaře. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky sršně, vosy, včely, hnízdo, alergie, hasiči, likvidace, rodina, hmyz, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se zbavit sršní? Pokud je v rodině alergik, pomohou i hasiči  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.