Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: V Královéhradeckém kraji byla podepsána koaliční smlouva. Ustavující zastupitelstvo se má konat 2. listopadu

, aktualizováno 19. října 2020, 17:07

V Královéhradeckém kraji byla podepsána koaliční smlouva. Hejtmanem se stane Martin Červíček, lídr vítězné koalice složené z ODS, STAN a Východočechů. Vládnoucí koalici doplní Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. V 45členném zastupitelstvu budou mít většinu 27 hlasů.

„Ustanovující zastupitelstvo by se mohlo konat 2. listopadu v 10 hodin ráno,“ řekl současný náměstek a budoucí hejtman Marin Červíček (ODS). Svojí funkci bude Červíček vykonávat společně s postem senátora.  Budoucí hejtman bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.

Prvním náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje se stane lídr Pirátů Pavel Bulíček, ten bude zodpovědný za investice. Životní prostředí bude spravovat Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), co by druhý náměstek. Martina Berdychová (Východočeši), která měla na starosti školství nově povede odbor sociálních věcí. Ekonomiku bude míst na starosti Rudolf Cogan (STAN) a školství si vezme na starosti Arnošt Štěpánek (Piráti). Zdravotnictví pak dostane Zdeněk Fink (HDK), exprimátor Hradce Králové a lékař.

Koalice v nadcházejícím volebním období chce mít zajištěný odpovídající objem investic, zaměří se také na dostavbu krajských nemocnic, rozvoj sociálních služeb nebo dopravy. "Chtěli bychom si jednoznačně říci, jaké priority s ohledem na ekonomiku si budeme moci dovolit a mít čtyřletý plán toho, co koalice zvládne. Máme obrovskou ambici správně řídit kraj. S ohledem na mimořádné okolnosti současnosti to ale bude nelehká mise," řekl Červíček.

Budoucí hejtman Červíček bude mít pět náměstků. Koaliční smlouva se podepíše příští týden

O podobě nové koalice se v Královéhradeckém kraji mluví od pondělí. Česká pirátská strana se nakonec rozhodla přidat se k vítězi voleb. Koaliční smlouva vítězné koalice skládající se z ODS, STAN a Východočechů, Pirátů, Koalicí pro Královéhradecký...

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

V Královéhradeckém kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná vládní koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Ohodnoť článek

Foto FB: Aleš Cabicar | Zdroj ČTK

Štítky VOLBY 2020, Královéhradecký, kraj, hejtman, zastupitelstvo, smlouva, podpis, koalice, Martin Červíček, ODS, Piráti, Královéhradecký kraj, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ČSSD, Východočeši, Jiří Štěpán, Pavel Bulíček

VOLBY 2020: V Královéhradeckém kraji byla podepsána koaliční smlouva. Ustavující zastupitelstvo se má konat 2. listopadu  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.