Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zimní sezóna v Královéhradeckém kraji patří k těm lepším

Současná zimní sezona v Královéhradeckém kraji patří k těm lepším. Rozpačitý začátek vzal za své počátkem ledna, kdy vydatně nasněžilo a podmínky se výrazně zlepšily. Na konečné hodnocení je ale brzy. Velké areály v Krkonoších a Orlických horách jsou stále v provozu, některé plánují ukončit sezonu až začátkem dubna.

„Jsme rádi za dostatečné množství přírodního sněhu, který na sjezdovkách zůstává i nyní. Návštěvnost je srovnatelná s loňskou," řekla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová. Lyžařská sezona v hradeckém kraji začala 30. listopadu právě na Černé hoře v Krkonoších, kde se rozjel vlek Anděl. Naplno se lanovky a vleky v hlavních střediscích v kraji rozjely 8. prosince.

Od pondělí 18. března jsou ve SkiResortu otevřené už pouze výše položené areály, a to Černá hora, Pec pod Sněžkou a Velká Úpa. „Předpokládáme, že provoz lyžařských areálů Černá hora a Pec pod Sněžkou, bude ukončen 7. dubna. V minulém roce se lanovky a vleky rozjely naposledy 8. dubna," dodala Plchová.

Ředitel skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš označil sezonu za průměrnou, hlavně kvůli špatnému začátku. „Vánoční prázdniny jsou pro nás nejdůležitější, a to byly podmínky velmi špatné, možná jedny z nejhorších vůbec. Prali jsme se s počasím a nedostatkem vody na zasněžování. Těsně před Silvestrem se to ale zlomilo, postupně napadlo hodně přírodního sněhu, nejvíce v posledních letech, což nám velmi pomohlo. O důležitý start sezony jsme ale přišli," řekl Hroneš. Podle něj je na konečné hodnocení sezony ještě brzy. Lanovky a sjezdovky jsou stále v provozu.

Tato zimní sezona je pro Špindlerův Mlýn přesto výjimečná. Pro středisko byl reklamou Světový pohár žen ve sjezdovém lyžování, který se konal 8. a 9. března a vrátil Špindlerův Mlýn na mapu světového závodního lyžování. „Stali jsme se na ty dva tři dny středobodem lyžařského vesmíru. Bude to mít nepochybně pozitivní vliv i na vnímání Špindlu do budoucna. Přispělo to také ke zpopularizování lyžování u nás, mohlo by to namotivovat i naše mladé lyžaře," dodal Hroneš.

Sezonu si pochvalují v Mladých Bukách na Trutnovsku, i tam se stále lyžuje. „Sezona byla z hlediska návštěvnosti i sněhových podmínek mnohem lepší než ty předchozí. Nárůst návštěvnosti bude určitě v desítkách procent. Sezonu jsme zahájili v první polovině prosince, minulou sezonu jsme zahajovali asi o 14 dní později," řekla ředitelka střediska Kateřina Pilařová.

Za lepší průměr označili sezonu také v areálu v Říčkách v Orlických horách. „Návštěvnost vzrostla, ale rozhodně to nebude v desítkách procent. Kvalita sněhu je u nás stabilně dobrá, takže nějaké výrazné výkyvy nepociťujeme. Začátek sezony jsme měli v první polovině prosince," řekl Petr Kánský ze skicentra v Říčkách. I tam sezona pokračuje. Dostatek přírodního sněhu umožnil tentokrát slušné lyžování i v níže položených areálech hradeckého kraje. Většina z nich už ale sezonu oficiálně ukončila.

Na hřebenech Krkonoš jsou stále přes dva metry sněhu. V letošní zimní sezoně platil i čtvrtý lavinový stupeň, který bývá vyhlašován jen výjimečně. Vyhlášen byl po silném sněžení v první polovině ledna a platil mezi 15. až 18. lednem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, zima, Krkonoše, Orlické hory, Černá hora, Špindlerův Mlýn, lanová dráha, lyžování, Pec pod Sněžkou, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní sezóna v Královéhradeckém kraji patří k těm lepším  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.