Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie ukončila vyšetřování v hlavní části krkonošské kauzy

Kriminalisté v takzvané krkonošské kauze týkající se dotačního podvodu, poškození finančních zájmů Evropské únie, zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů, vyšetřují už jen osm lidí. Na začátku případu jich bylo devět. Trestní stíhání v jednom případě zastavilo z důvodu úmrtí obviněného Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. V pátek to potvrdila policie.

Kriminalisté v části kauzy, která se týká obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu o spáchání dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, vyšetřování již ukončili. "Do konce ledna bude věc předána Krajskému státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby. Figuruje v ní osm obviněných fyzických osob a jedna právnická osoba. Je jim kladeno za vinu porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osob," řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Kriminalisté v souvislosti s případem prověřují dalších deset možných skutků zjištěných při vyšetřování, případně po zahájení trestního stíhání. "Toto prověřování se týká jak některých již dříve stíhaných osob, tak i dalších. Teprve prošetřením těchto případů bude rozhodnuto, zda bude zahájeno trestní stíhání," řekla Vlčková.

Krkonošská kauza se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy Krkonošského národního parku. Kriminalisté koncem října 2018 zajistili na několika místech na Trutnovsku, včetně Pece, materiály při domovních prohlídkách a při prohlídkách nebytových prostor u fyzických osob i veřejné správy. Policie v lednu obvinila devět lidí a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných hospodářských zločinů. Někteří zastávají nebo zastávali funkce na radnici v Peci pod Sněžkou a ve Správě Krkonošského národního parku. Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka) či bývalý ředitel národního parku Jan Hřebačka. Policie jména obviněných nepotvrdila. Obviněným hrozí podle právní kvalifikace až 12 let vězení.

K podezřelým projektům policie dříve uvedla jen to, že někteří obvinění se zřejmě dopustili dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU a dalších činů v souvislosti s rekonstrukcí a provozem modernizované lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, kriminalita, správa, Krkonoše, policie, podvod, zneužití pravomoci, Státní zastupitelství ČR, Evropská unie, Hradec Králové, Pec pod Sněžkou, Sněžka, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie ukončila vyšetřování v hlavní části krkonošské kauzy  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.