Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po Jičíně chodil muž s plynovou pistolí a mířil na lidi. Podle svědků dokonce vystřelil

Policie v Jičíně měla pohotovost kvůli jednatřicetiletému muži. Ten chodil po městě s nabitou plynovou pistolí a mířil s ní na procházející lidi. Podle jednoho ze svědků dokonce vystřelil. Na místo okamžitě vyrazila policie a muže zatkla. Byl pod vlivem drog.

„Na linku 158 krátce po desáté hodině dopoledne zavolal oznamovatel, že na něho nějaký muž míří pistolí. Poté, co měl zmáčknout spoušť se měl otočit a jít dál. Kdy i nadále měl mířit zbraní kolem sebe,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

Na místo okamžitě vyrazily jednotky místní policie, které muže zadržely a eskortovaly do protialkoholní záchytné stanice. Zároveň u něj zadržely střelnou zbraň. Podle vyjádření mělo jít o takzvanou plynovku. I pro ni však platí jasná pravidla a zákon na ni nahlíží jako na zbraň ostrou.  

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin výtržnictví, za což v případě prokázání viny hrozí až dva roky ve vězení,“ doplňuje mluvčí.  

Plynovka? Běžný člověk na první pohled nepozná rozdíl  

Rozeznat od sebe ostrou pistoli a takzvanou plynovku je na první pohled prakticky nemožné. Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.    

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.    

Do plynovky nejde nabít ostré střelivo. Ke zbrani se prodávají speciální nábojnice (kartuše) se stlačeným plynem. Při stisknutí spouště na nábojnici uhodí úderník, který vyvolá chemickou reakci. Plynová kartuše se uvolní a hlavní projde velké množství plynu. Při opuštění hlavně má takovou sílu, že dokáže vážně zranit nebo dokonce zabít.    

Po novele zákona o zbraních a střelivu spadají plynové pistole do skupiny zbraně C-I. Tyto zbraně si mohou pořídit lidé bez zbrojního průkazu, ale musí jejich nákup ohlásit na policii. Nutno dodat, že bez zbrojního průkazu šla tato zbraň koupit také, pouze ji nebylo třeba ohlašovat.  

Zákon na tyto zbraně nahlíží stejně, jako by se jednalo o klasickou pistoli. Její majitel ji nesmí nosit viditelně, manipulovat s ní na veřejnosti a pod vlivem alkoholu. „I když si pořídíte zbraň skupiny C-I na svou ochranu, je potřeba naučit se s ní odborně manipulovat, aby se nestala příčinou neštěstí,“ upozorňuje mluvčí.    

Zájem o získání zbrojáku v kraji je trojnásobný. Zvětšil se i zájem o odborné střelecké kurzy

Aktuální dění na Ukrajině změnilo celé řadě lidí pohled na ozbrojování veřejnosti. Konkrétně v Královéhradeckém kraji zaznamenala policie více zájemců o vykonání zkoušky ke získání zbrojního průkazu. Až o polovinu také stoupl zájem o nejrůznější...

Základní pravidla pro manipulaci se zbraní   

Každému vlastníkovi zbraně a zbrojního průkazu je stále opakováno několik základních pravidel, které musí dodržovat. Nejideálnější je, když si je střelec osvojí natolik, že je dodržuje automaticky – podobně jako dopravní předpisy.    

Mezi ně patří například pravidlo „se zbraní vždy zacházíme jako by byla nabitá“. A to i ve chvíli, kdy si je střelec jistý stavem své zbraně. Stejně tak platí pravidlo o prstu na spoušti. Prst na spoušť střelec dává jen ve dvou případech; pokud chce vystřelit nebo provést takzvanou ránu jistoty. U některých druhů zbraní se pracuje se spouští i při takzvaném vypouštění kohoutu. V žádném jiném případě nemá prst na spoušti co dělat.    

Neméně důležitou poučkou je také pravidlo, které mluví o bezpečném prostoru. Jednoduše by se dalo říct, že se zbraní nemíříme na nic, co nejsme ochotni zničit nebo zranit. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že případná střela z ostré zbraně může projít nábytkem nebo dokonce zdí.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pistole, plynová, plynovka, policie, krimi, Jičín, střelba, rozdíl, zadržení, drogy, zákon, zbraně, střelivo, zbraň, obrázek, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jičíně chodil muž s plynovou pistolí a mířil na lidi. Podle svědků dokonce vystřelil  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.