Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testovací sady ve školách jsou nekvalitní, upozorňuje kraj. PCR testování odhalilo několik chybných výsledků

Od pondělí se do škol vrátili žáci prvního stupně. Podmínkou je testování, které probíhá dvakrát týdně. Královéhradecký kraj nyní upozorňuje na nekvalitní samotestovací sady. Během pondělního testování bylo deset studentů vyhodnoceno jako pozitivní. Následné PCR testování nemoc neprokázalo ani u jednoho. Hejtmanství tak žádá po státu kvalitnější testy.

Děti z České republiky se doma učily nejdéle v celé Evropě.  

Královéhradecký kraj včera poslal dopis ministrovi školství. V něm vládu vyzývá, aby dodala jiné testovací sady, které budou šetrnější a hlavně kvalitnější. „Testování žáků na COVID-19 je bezpochyby správný krok, jak zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy. Pokud ale téměř 20 tisíc testů neodhalí jediný případ nákazy, tak buď máme ve školách všechny žáky covid-negativní, nebo jsou používané testy prostě nekvalitní,“ upozorňuje náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti). 

Hejtmanství se zároveň nelíbí šetrnost testování. Podle Štěpánka by bylo dobré najít jiný způsob. „V současné době je řada možností, jak na COVID-19 testovat, které by byly určitě vhodnější ve školách. Kromě toho by rodiče žáků měli mít důvěru ministerstva školství, aby mohli testovat své děti sami, například v pohodlí domova,“ doplňuje náměstek Štěpánek. 

Testování na COVID-19 se od pondělí týká žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. Dohromady bylo v kraji v pondělí takto otestováno přes 27 tisíc osob. V 11 případech testy ukázaly pozitivní výsledek. Následně provedené PCR testy ale COVID-19 nepotvrdily u žádného z testovaných. 

Pět milionů testů z Číny k ničemu? 

Od pondělí se ve školách testuje dvěma druhy testů, oba dva Česká republika nakoupila v Číně. Jedny od výrobce Sinclean, druhé od výrobce LEPU medical. Jedná se o testy, které se už v minulosti neosvědčili například v Rakousku. Vláda těchto testů objednala celkem pět milionů.  

Podle informací serveru Seznam Zprávy tyto testy ve studii dopadly velmi špatně. I při vysoké koncentraci viru ve vzorku dávaly málo prokazatelné výsledky. U nižších koncentrací pak byly negativní. 

Tendrem na dodávku testů do škol se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v dané věci podnět od jednoho z dodavatelů zdravotnického materiálu, který si stěžuje na to, že nebyl v rámci výběrového řízení osloven. Úřad podnět prošetřuje a od ministerstva vnitra si vyžádal příslušnou dokumentaci. Správní řízení zahájeno nebylo," řekl mluvčí úřadu Martin Švanda

Ministerstvo vnitra odmítlo podání podnětu k ÚOHS komentovat. „Ministerstvu zdravotnictví není žádným zákonem uloženo vést jakoukoliv agendu zabývající se průzkumem trhu, evidencí dodavatelů zdravotnických prostředků nebo hodnocením jejich nabídek,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky testování, děti, škola, kvalita, antigen, COVID-19, LEPU medical, Sinclean, sad, Královéhradecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropa, Čína, Česká piráts

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací sady ve školách jsou nekvalitní, upozorňuje kraj. PCR testování odhalilo několik chybných výsledků  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.