Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Setkávání maximálně dvou lidí? Policie nebude dodržování vládního nařízení kontrolovat

Vládní nařízení týkající se setkávání maximálně dvou lidí venku i uvnitř nebudou policisté kontrolovat. Podle vyjádření na Twitteru mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví pokrývá pouze hromadné akce.

„Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k hromadným akcím. Pohyb osob na ulici, náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ potvrdila policie ve svém vyjádření.

Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže podle policie plošně regulovat a omezovat volný pohyb lidí, tedy ani jejich počet. „Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,“ píše policie na svém twitterovém účtu.

I přesto hodlá policie provádět namátkové kontroly týkající se dodržování dalších opatření. „Bude se jednat zejména o namátkové kontroly, které budou prováděny v rámci běžného výkonu služby stejně tak, jako tomu je doposud. I nadále bude platit, že jakmile policisté zjistí porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, mají tři možnosti řešení. Kromě vyřešení přestupku domluvou, je možné nadále jej projednat v příkazním řízení uložením pokuty na místě nebo oznámit příslušnému správnímu orgánu k projednání. Tím bude od pondělka vždy místně příslušná krajská hygienická stanice, ať už se jedná o opatření vydaná podle zákona na ochranu veřejného zdraví nebo pandemického zákona,“ doplnil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Na dodržování opatření od konce nouzového stavu dohlíží už jen policisté a strážníci. „Příslušníci Armády ČR a Celní správy nadále nebudou plnit úkoly Policie ČR a vrátili se ke své běžné činnosti,“ uzavřel Moravčík.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky vláda, koronavirus, opatření, policie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Twitter, Policie České republiky, pandemický zákon, Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice, Celní správa České republiky, Policejní prezidium České republiky, n

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkávání maximálně dvou lidí? Policie nebude dodržování vládního nařízení kontrolovat  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.