Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do práce s covidem? Čím dál častější praxe, lidé si marodění nemohou dovolit

Nákaza koronavirem se v posledních dnech stále velmi rychle šíří, nejrychleji na Hradecku a Trutnovsku. Jenže „složenky se samy nezaplatí“ a tak se čím dál více lidí testům na koronavirus cíleně vyhýbá nebo dokonce dál podniká nebo chodí do zaměstnání i přes pozitivní test.

Najdou se ale dokonce i zaměstnavatelé, kteří po svých zaměstnancích požadují, aby docházeli do zaměstnání i s pozitivním testem. Na podobné praktiky upozorňuje například na Twitteru Zuzana Klusová, zastupitelka v Karviné a Moravskoslezském kraji.

„Podobné případy mám ve svém nejbližším okolí. Nucení lidí chodit do práce, když jsou nemocní, nadřízený v práci s covidem, zákazy home office i tam, kde jsou bez problému realizovatelné. Vše kvalifikovaná práce či akademická půda,“ přidává se uživatelka Rebeca Rh.

Podobných příběhů je na sociálních sítí mnoho, ale jen minimum se řeší oficiálně. Přece jen – málokdo chce v této době riskovat vyhazov z práce.

Někteří se pro jistotu testům na koronavirus vyhýbají úplně. Například pan Miroslav H. pro iDnes.cz uvedl, že měl všechny příznaky koronaviru, ale na testy nešel, vyležel se doma. „Už takhle sotva vyjdeme s penězma, představa, že půjdu marodit za šedesát procent a budu doma třeba měsíc, je nemyslitelná. Abychom měli na nájem, museli bychom se zadlužit,“ vysvětlil. Žádný z jeho spolupracovníků do karantény nešel, mají podobné problémy. Lidí na pokraji chudoby, kteří si výpadek z práce nemohou dovolit, přibývá.

S podobnými případy má řadu zkušeností i obvodní lékařka J.K., jejíž identitu Hradecká Drbna zná, ale na přání lékařky ji nebude zveřejňovat. „Denně se setkávám s tím, že lidé nedodržují karanténu, chodí do práce s covidem, zejména podnikatelé. Nebo ve městě potkávám lidi, kteří venku nemají co dělat. Velmi časté je také to, že zaměstnavatelé zakazují svým pozitivním zaměstnancům nahlašovat kolegy z práce. Mohou tu být sebepřísnější vládní nařízení, ale dokud je lidé nebudou dodržovat, tak budou úplně k ničemu,“ soudí lékařka, která denně vyřídí přes sto telefonátů do ordinace. „Bohužel zatím nepozorujeme, že by nápor nemocných polevoval. Zhruba 60 procent pacientů, které pošlu na testy, jsou pozitivní,“ dodává.  

„V případě, že má někdo pozitivu potvrzenu testem a nedodržuje pravidla daná související izolací, může se svým jednáním dopustit páchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci,“ upozorňuje krajská policejní mluvčí Magdalena Vlčková. Zároveň však dodává, že každý případ je jiný, proto jej policisté řeší individuálně. V extrémním případě však za úmyslné šíření nakažlivé nemoci hrozí až dvanáct let vězení.

Podle Magdaleny Vlčkové však policie podobné případy často neřeší, jde spíš o výjimky. Jako příklad uvádí případ muže z Moravskoslezského kraje, který měl během nařízené karantény vyhrožovat nákazou koronavirem svým sousedům a plivat na ně z okna.

Vládní opozice také upozorňuje na existenční krizi mnohých podnikatelů, kteří si „marodění“ také nemohou dovolit. Zatímco na jaře přišel stát s konkrétní pomocí pro podnikatele a firmy zasažené covidem, od podzimu celá řada podnikatelů uvádí, že na současné dotační programy podpory nemají šanci dosáhnout. To může mít za následek právě to, že někteří lidé chodí do práce i přes pozitivní test na koronavirus.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky karanténa, COVID-19, koronavirus, testování, práce, OSVČ, Královéhradecký kraj, Zuzana Klusová, okres Trutnov, Moravskoslezský kraj, OKD, Twitter, Karviná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Fojtík

:-D

Pondělí, 8. února 2021, 08:51Odpovědět

Do práce s covidem? Čím dál častější praxe, lidé si marodění nemohou dovolit  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.