Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?

Jednotlivé kraje v České republice připravují vlastní očkovací strategii, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Ten chce zřídit až deset očkovacích center v kraji. To největší by mělo vzniknout přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

V Královéhradeckém kraji od ledna očkují nemocnice zdravotníky, rizikové pacienty, klienty a personál v domovech pro seniory a také osoby starší 80 let. Do dnešního dne bylo v kraji očkováno téměř šest tisíc osob.

Počítá se s minimálně sedmi očkovacími centry. Vzniknout by měla v Hradci Králové, Náchodě, Jičíně, Trutnově, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové. Ty budou tvořit páteřní síť pro celou druhou fázi očkování. Ta bude probíhat od dubna do června letošního roku.  

Jednoduše řečeno; každé okresní město bude mít svoje očkovací centrum. „Zároveň uvažujeme o zřízení dalších očkovacích míst v Broumově, Novém Bydžově a Jaroměři, čímž bychom zajistili lepší dostupnost očkování. Základem pro každé takové očkovací centrum i místo je zajištění dostatečného počtu personálu,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Kraj bude rozdělovat 100 tisíc lahviček vakcíny měsíčně

Do druhé fáze očkování má Královéhradecký kraj přislíbeno 100 tisíc kusů vakcíny měsíčně. Ty bude během dubna až června distribuovat Fakultní nemocnice Hradec Králové. Sama si nechá 30 tisíc lahviček, které bude v centru očkovat 15 očkovacích týmů. Zbytek se rozdělí do všech krajských nemocnic a soukromé nemocnice ve Vrchlabí.

Druhé největší centrum bude zřízeno v hotelu Beránek v Náchodě. Sem půjde přes 21 tisíc vakcín měsíčně. Očkovat zde bude až osm týmů. Další centra vzniknou ve Společenském centru v Rychnově a na zimních stadionech v Trutnově a Jičíně. Každé z těchto měst dostane přes 14 tisíc vakcín měsíčně.

Ve Dvoře Králové nad Labem se bude očkovat v budově Střední průmyslové školy a Střední odborné školy. Měsíčně by zde mělo být proočkováno až 7200 vakcín. Nejmenší centrum bude v nemocnici ve Vrchlabí, ta měsíčně dostane zhruba 3,5 tisíce dávek.

„Jsou to očkovací centra v gesci našich zdravotnických zařízení,“ potvrdil hejtman Červíček. Pokud se následně objeví možnost nechat očkovat i praktické lékaře, je kraj připravený je do tohoto systému přizvat.

Spuštění center brzdí nedostatek vakcín

Některé kraje svá velkokapacitní centra spouští už v těchto dnech, Královéhradecký kraj stále vyčkává. Důvod je jednoduchý, nedostatek vakcín. Nově otevřená centra v regionu by podle hejtmana neměla čím očkovat.

„Jsem úplně ten poslední, který tady chce něco zřizovat jen proto, aby to dobře vypadalo,“ řekl na včerejší tiskové konferenci Červíček. Zároveň potvrdil, že má kraj vyočkováno všechno, co dostal a čeká na další várku.

Na včerejší tiskové konferenci hejtman potvrdil, že mu po telefonu Andrej Babiš (ANO) slíbil, že nebude Královéhradecký kraj o vakcínu ochuzen. Během první fáze očkování tak počítá s dávkou 62 tisíc dávek, během druhé se počítá se 100 tisíci dávkami měsíčně. Doposud stát do kraje dodal teprve 1.365 vakcín, to odpovídá zhruba 6.825 dávkám.

Další várka měla do Královéhradeckého kraje dorazit právě dnes, má jít o pět plat vakcín na následující týden. To odpovídá zhruba 4.875 dávkám.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky očkování, strategie, Královéhradecký, kraj, vakcína, centrum, fáze, plán, nemocnice, Náchod, Jičín, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, FNHK, Královéhradecký kraj, očkovací centrum, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.