Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Uzavření bude pro Safari Park ve Dvoře Králové znamenat milionové ztráty. Omezení zasáhne i Týden duchů

Včera odpoledne vláda rozhodla o uzavření kulturních zařízení včetně zoologických zahrad. Od pátku na následujících 14 dní bude muset být zavřena i ta ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě toho, že to zasáhne oblíbenou akci Týden duchů, přijde zoologická zahrada o miliony korun.

Zahrada za jarní výpadek dostala od Královéhradeckého kraje na vyrovnání ztrát 13,43 milionu korun.

„Kvůli uzavření safari parku přijdeme o příjmy ze vstupného, ale navíc i o příjmy ze služeb, jako jsou zážitky se zvířaty, stravování nebo prodej suvenýrů,“ řekla redakci Hradecké Drbny mluvčí zahrady Zuzana Boučková. Zároveň upozornila i na to, že se opatření vlády týká i oblíbené akce Týden duchů. Jen v loňském roce na něj dorazilo 23 tisíc návštěvníků.

V letošním roce se měl konat od 24. října do 1. listopadu. Právě o prvním víkendu láká nejvíce návštěvníků. „Dá se předpokládat, že případná návštěvnost v dalších dnech bude bohužel rovněž výrazně menší. Akce přitom měla trvale stoupající oblibu,“ dodala mluvčí.

Škody způsobené pandemií neplynou jen z nově nařízeného omezení. Zahrada už v minulosti zrušila například Safariběh, který se musel přesunout na jaro příštího roku. Z této akce mělo podle vedení zahrady putovat zhruba čtvrt milionu korun na ohrožené antilopy Derbyho v Senegalu.

Škody se vyšplhají do milionů

„Ztráty, které nově vyhlášená omezení způsobí, vystoupají do řádu milionů korun. To ale pouze v případě, že budou trvat skutečně jen dva týdny. Jinak se budou ztráty dál prohlubovat,“ potvrdila mluvčí zahrady.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem provozuje i hotel. Ubytovací zařízení zatím fungovat mohou. Dá se ale předpokládat, že s uzavřením zahrady bude zájem o ubytování na tomto místě výrazně nižší.

Kromě citlivých dopadů na samotné příjmy zahrady, bude mít čtrnáctidenní uzavření areálu dopad i na záchranné akce v Africe. Zoologická zahrada se už několik let podílí například na záchraně ohrožených druhů nosorožců.

ZOO Dvůr narychlo zrušila školní akce a setkání ZOOfanatika

Safari Park Dvůr Králové nad Labem musel kvůli dnešnímu uzavření narychlo zrušit akce, které měl naplánované na dnešek a víkend. O uzavření safari park již večer informoval na webu a facebooku. "Již v noci se nás dotazovaly učitelky, zda platí na pátek domluvené výukové programy pro školáky. Všechny jsme museli narychlo zrušit," řekl mluvčí. Řada lidí se dnes ráno do zoo vypravila, ale našla zavřenou bránu.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, Safari Park, Dvůr Králové, omezení, zavření, ztráty, vyjádření, vláda, Královéhradecký, kraj, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, Afrika, Senegal, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavření bude pro Safari Park ve Dvoře Králové znamenat milionové ztráty. Omezení zasáhne i Týden duchů  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.