Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Značkové oblečení, nalakované nehty a dokonce i ajfoun. Tohle že je uprchlík?

„Oni si klidně přijedou v BMW! Kdo z nás to má? Taky mají značkové oblečení a ženské nalakované nehty. A dokonce jsem i viděla takovou, co měla umělé řasy. A ještě mají vstup do zoo za korunu!“ Jak by měl podle Čechů vypadat správný uprchlík?

Prvotní šok z války na Ukrajině a nevídanou vlnu solidarity začíná u řady lidí vystřídávat rozhořčení. Co na tom, že ti lidé mají možná rozbombardovaný dům, manžely a otce na frontě a dost možná se nebudou mít ani kam a za kým vrátit. My zase máme drahý benzín, tak co.

Českým internetem se pomalu plíží tetička Závist. Rozhořčené komentáře poukazují na to, že uprchlíci z Ukrajiny nejsou dost otrhaní, špinaví a vůbec, vypadají úplně normálně. Zřejmě by bylo pro klid ve společnosti lepší, pokud by prchající rodina přijela v Žiguliku nebo rovnou v povoze taženém koňmi.

Naštěstí jde o menšinové názory. Ale jak to tak bývá, právě ty jsou často nejvíc hlasité. Jistě, v každé skupině se najdou nevděčníci a příběhy o nich se internetem šíří jako lavina – ať už jsou skutečné, překroucené nebo zcela vymyšlené. Ale vyhněme se paušalizaci.

Nechtěla bych vědět, jakou pověst by měli Češi, pokud by museli nedej bože uprchnout do zahraničí. Umíte si představit ten povyk, pokud by Čech dostal na spaní matraci v tělocvičně, zatímco jeho soused by nalezl útočiště ve čtyřhvězdičkovém hotelu? Doufám, že to nikdy nebudeme muset zjistit.

Ještě větší průšvih je, pokud se ve skupině s válečnými migranty objeví někdo, kdo nemá dokonale alabastrovou pleť. Světe div se, na čtyřiačtyřicetimilionové Ukrajině žijí nebo studují i nějací černoši.

Bránili jsme se zuby nehty muslimským uprchlíkům ze Sýrie, protože jsou až moc odlišní, zvyklí na jinou kulturu. Teď tu máme migranty, kteří jsou zase až moc kulturně i lidsky stejní jako my. Měli by mít aspoň horší auta, ženské by se mohly trochu rozcuchat a hlavně si odlakovat ty provokativně rudé nehty. Copak takhle vypadá válečný uprchlík?

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Polícia SR

Štítky uprchlíci, Ukrajina, válka, běženci, pomoc, Ukrajinci, závist, Češi, komentář, uprchlík, nehty, BMW, ruská invaze na Ukrajinu, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Mrkva

Další z propagandistických blábolů. Utečenci sami mi nevadí, avšak! Avšak každá pozitivní diskriminace vede k nenávisti. Pokud vaše dítě nebude přijato do vaší nejbližší školky, avšak později přijme Ukrajinské děti , je zaděláno na nenávist. Pokud žena nemá kde bydlet a je ji odebráno z tohoto důvodu děti a Ukrajinská matka dostane bydlení placené státem, je zaděláno na nenávist. Pokud posloucháme že nejsou byty a najednou se pro Ukrajince najde stovky bytů a to třeba i v Praze, je zaděláno na nenávist. Pokud někdo o vše přišel, musel jít na ubytovnu a tak se musel zbavit svého psa, že to na ubytovně nelze a najednou se přistěhují Ukrajinci se svými psi a mohou, je zaděláno na nenávist. Jestli mají Ukrajinci větší práva, než vaše Ruská manželka, je zaděláno na nenávist. Jestli je šikanováno vaše dítě ve škole, protože váš muž či žena je Rus, je zaděláno na nenávist. Jestliže se ucházíte o zaměstnání a máte vyšší kvalifikaci než Ukrajinec, přesto bude přijat on kvůli původu, bude zaděláno na nenávist. Sám bych prchal, že by za mnou zbyla jen ohnivá čára, nebojoval bych ani za Zelenského, ani za Putina, ani za Fialu, ani Babiše, Zemana, Leyenovou. Pomáhejme, ale s rozumem.

Úterý, 19. dubna 2022, 15:38Odpovědět

Adam Bayer

Taky mě to unavuje, ti věčně ubrečení, stěžující si lidi. Uprchlíci sem ještě nepřišli a půlka lidí už se bála že jim berou chudákům jídlo od huby. Bohužel - Ukrajina je zaostalá země, lidi nemají hygienické návyky jako my, velká část země se*e do latrín a oproti nám jsou to exoti. To je všechno fakt. A ano, mohou být rušnější, děcka nevychovaný. A stejně jako u nás, i u nich se najdou "shnilá jablka", tedy vyžírky. Ale i přes to všechno - tam ta válka prokazatelně je, mají to tam rozbombardované, tak co chcete dělat. Buď je tu necháme spát na nádraží a podmínky jim ještě víc zhoršíme a anebo jim pomůžeme, dáme jim děti do školek, postaráme se o ně, naučíme je jazyk. A ono se nám to možná vrátí, možná nevrátí - to zjistíme časem. Každopádně mladých máme málo, populace stárne, řemeslníků ubývá. Bydlení máme drahé jako, tak třeba nám ty ukry pomůžou. Až půjdou husákovy děti (moji rodiče) do důchodu, tak systém bude zatížen takovým způsobem, že to si teď nedokážeme představit. Ty peníze, které zatím na tu pomoc Ukrajině jdou, jsou vzhledem k rozpočtu a utrácení v posl. letech pořád zlomek a jsem přesvědčen o tom, že můžeme hodně získat a málo ztratit. Prostě to přejděte lidi, zas tak hrozné to není, nezáviďme jim. Navíc si nemyslím, že ukrajinská mentalita by byla se sem přifařit a ždímat sociální systém. Naopak pokud se někam přestěhuju nebo uteču před raketama, tak se svým životem něco chci dělat a ještě jsem to nevzdal.

Úterý, 19. dubna 2022, 14:56Odpovědět

Pavel Darmovzal

Prosím vás a to musí utíkat před válkou jen lidi z nižší vrstvy?

Úterý, 19. dubna 2022, 14:56Odpovědět

Jaroslav Bidlo

Jel jsem v neděli ve vlaku v kupe s em

Úterý, 19. dubna 2022, 14:41Odpovědět

Anna Lášková

Bára Antonová, nebuďte prosím hrubá. Co si o nás ženách potom budou myslet děti? Doufám, že Vám žádné nesvěřil osud ani soud. Bydlím v Praze a největší zkušenost s bez-ohleduplností, mám s lidmi, kteří jsou odmítači. Poznají se v diskuzi tak, že všechny, kteří nabízí slušnost a ohleduplnost, kterou také očekávají jsou pak nazývány ovcemi, právě těmi odmítači čehokoliv. Nevím jak někdo může závidět BMW, značkové oblečení a podobně. Copak by člověk prchající před válkou, nejraději nepobral celý svůj dům? Nespokojení a nezdvořilí lidé jsou všude, uprchlíky nevyjímaje! Slyšíte se, jak Vaše argumenty se stále opakují s novou a novou uprchlickou i jinou vlnou? Schválně, řekněte to nahlas. Už to úplně slyším. Chce to trochu zapracovat na sebe-rozvoji a budete hned spokojenější.

Úterý, 19. dubna 2022, 13:57Odpovědět

Bára Antonová

Paní Smetanová,mluvíte mi z duše...je jich tu čím dál víc...jednu ulici jsme jako místní přejmenovali na milionářskou...káry za 2 mega s Ukrajinskou MPZ u každého domu a nás jako Čechy pomlouvají tak,že se mi z toho chce pokaždé zvracet

Úterý, 19. dubna 2022, 13:37Odpovědět

Zdena Smetanova

Bara Antonova - V nasem dome mame z ukrajinskych najemniku take zvlastni pocity- cely den hluk z bytu, kouri ve vsech prostorach domu, BMW pred domem, obrovske nakupy kazdy den, haldy odpadku vcetne potravin, o nejakem trideni odpadu nelze mluvit, deti nevychovane nici veci v dome - velikonocni vyzdoba a pod.. A pozdravit - ne, to neznaji. Mozna ma nekdo pozitivnejsi zkusenosti, ja mam bohuzel tyto a pravdive.

Úterý, 19. dubna 2022, 13:32Odpovědět

Vrata Nyvlt

Nevím jak Vy, ale já pamatuji velmi dobře jak naši lidé utíkali v roce 1968. Taky byli v autech a v té době neměl auto každý, takže ani tenkrát od nás neutíkali ti nejchudší. To platí i o Ukrajině, ti největší chudáci tam většinou zůstali.

Úterý, 19. dubna 2022, 13:14Odpovědět

Romeo Julie

Možná by OSN měla vydat manuál, že když prcháte před válkou, musíte si obstarat starý vůz a otrhané šaty.
iPhony jsou výslovně zakázány.

Úterý, 19. dubna 2022, 13:01Odpovědět

Zrzavá Renda

Pane Richarde K. Nepochybujte, ale dívejte se kolem. Je smutné, že neteř hledá umístění ve škole pro svého autistického syna a nikde ho nechtějí vzít. A to je takový malý příklad. A představte si není ani rozmazlená kravka a manžel není vůl. chtějí jediné, umístit syna do školy.

Úterý, 19. dubna 2022, 12:25Odpovědět

Bára Antonová

Chci reagovat na komentář od pana Richarda ..je vidět,že jste se s nimi nikdy nesetkal a zřejmě patříte do stáda ovcí, které jim chce za každou cenu pomáhat...jako rozmazlené krávy se totiž zde ve městě kde bydlím,chovají právě Ukrajinky a Ukrajinci...jen malý příklad...když se ještě nosily respirátory v MHD, oni jediní si je odmítali nasadit, že prý oni nemusí...nasadili si je až když jim řidič řekl,že buď si respirátor nasadí, nebo si vystoupí

Úterý, 19. dubna 2022, 12:24Odpovědět

Dana Haškova

Tak už včera bombardovali Rusové i Lvov.To je info pro ty co píší že se bojuje jen v části Ukrajiny.Lvov je na západě

Úterý, 19. dubna 2022, 12:21Odpovědět

Richard Kochanovszký

Lidi z celé Ukrajiny k nám určitě nelezou. To by pak bylo zase o něčem jiným. A hlavně opravdu pochybuji, že právě ti upravení uprchlíci, se tady hrnou s nadšením. Hlavně pak musí být nadšení, když tady musí poslouchat názory našich rozmazlených kravek a volů. Trochu se zamyslete a buďte jenom rádi, že nejste na jejich místě, ukňučenci.

Úterý, 19. dubna 2022, 12:18Odpovědět

Bára Antonová

Jestli ono to nebude tím,že se válčí asi na 5% území Ukrajiny...a lezou sem lidi z celé Ukrajiny...u nás ve městě jich je habaděj...káry za 2 mega s Ukrajinskou MPZ..kdo by sem nešel,když mají vše zdarma a ještě dostávají peníze...

Úterý, 19. dubna 2022, 10:53Odpovědět

Eliska Dvorakova

Měli by se pouštět uprchlíci pouze z těch míst, kde se válčí. Ostatní vracet. Ale nikdo to nekontroluje a vyplácí se příspěvky všem jen na základě pasu Ukrajiny. To je přeci hloupé ne? Takže z toho vyplývá, že vláda jedná hloupě. Myslící člověk musí být tedy pobouřen.

Úterý, 19. dubna 2022, 10:05Odpovědět

Škopková Ilona

Každý normální člověk chápe potřebu pomoci lidem postižených válkou,ale každá pomoc musí mít své hranice a hlavně by pomoc lidem z Ukrajiny neměla být na úkor našich občanů-to je můj názor.

Úterý, 19. dubna 2022, 09:27Odpovědět

Radka Kpect

Vážená redaktorkou to není závist pletete si pojmy s dojmy .Lidí štve dvojí metr např pro matku samozivitelku nelze ve školce navýšit kapacitu o jedno místo byla i psaná žádost na ministerstvo pro uprchlíky se navýšila kapacita o 7 !!! míst a to je co naše lidí štve . A je těch příkladů víc co roky nešlo pro naše jim se to dává automaticky. Zkuste si jen tak přijít bez stohu papírů pro peníze na pokladnu na UP , protože např jste nedostali výplatu nebo musíte něco koupit dětem .

Úterý, 19. dubna 2022, 09:26Odpovědět

Kamil Wexta

Tohle není o závisti, vážený pisateli. Vytáhnout hlavu ze zadního otvoru a třeba to uvidíš taky ????

Úterý, 19. dubna 2022, 09:01Odpovědět

Ludmila Filipcová

Pani redaktorko, neberu Vám názor, ale je rozdíl mezi uprchlíkem a uprchlíkem. Ti, kteří měli hodně na Ukrajině, mají hodně i tady. A to je poznat. Jsou arogantní a myslí si, že vše se musí točit kolem nich a stále se o ně málo staráme. Jsou ale uprchlíci, kteří k nám přijedou a jsou rádi za to, co dostanou. Jsou milí, vděční, žádná arogance. Těm pomůžu ráda. Tak kde je ta závist???

Úterý, 19. dubna 2022, 08:46Odpovědět

Martin Vašek

Jsou to stejné vyžírky jako ti plaváčci.

Úterý, 19. dubna 2022, 08:00Odpovědět

KOMENTÁŘ: Značkové oblečení, nalakované nehty a dokonce i ajfoun. Tohle že je uprchlík?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.