Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Novoroční ohňostroj rozděluje obyvatele Hradce. I tak by ale měl zůstat, je to tradice

Zatímco v Praze, nebo v Brně se už novoročního ohňostroje nedočkáte, v Hradci se v této tradici bude pokračovat. Ačkoliv jsou argumenty odpůrců logické, novoroční ohňostroj by měl zůstat. Vyhraje tradiční ohňostroj, nebo ustoupí novému fenoménu, tedy videomappingu?

Je to v podstatě trend. Ohňostroje postupně z českých měst mizí a nahrazuje je takzvaný videomapping, tedy projekce, která využívá volného prostoru na libovolné objekty, např. fasády domů nebo interiéry budov. Nutno uznat, že to své kouzlo má. V Hradci se videomapping objevil poprvé v roce 2016, když nahradil ohňostroj, jelikož v té době probíhala rekonstrukce Bílé věže.

Za prvé je videomapping levnější a především je to šetrnější vůči zvířatům pro které je hluk z ohňostroje dosti stresující záležitostí. Na druhou stranu se ale zvířata nadměrnému hluku v dnešní moderní době jednoduše nevyhnout. Dálnice, továrny, ruch města, Tak proč by se měl ohňostroj, který se koná jen jednou (V Hradci dvakrát do roka), měl rušit?

Argumenty ve stylu, že to jsou vyhozené peníze a měly by se investovat lépe slýcháme ve spojitosti s kulturními akcemi v Hradci den, co den. Jenže tímto přístupem by v Hradci už moc akcí nezůstalo. V Hradci Králové se do novoročního ohňostroje každoročně investuje více než 100 tisíc. Je to dost? Ano, nicméně je to jedna z mála tradic, která v našem městě funguje a na nový rok se pod Bílou věží sejdou tisíce lidí, a že to má svoje kouzlo!

Odpůrci se shodují.  Při takové akci nejvíc trpí zvířata, které jsou z nadměrného hluku vystresovaná.  Zastánci naopak argumentují tím, že pokud by se ustupovalo zvířatům, měly by v tom případě přestat jezdit i auta. zrušit se diskotéky a celkově utnout kulturní život v Hradci. 

Pak je tu třetí skupina, se kterou se shoduji i já. Ohňostroj ponechat, ale zakázat volný prodej pyrotechniky. Faktem je, že dělobuchy, petardy a ohňostroje ke konci novému roku prostě patří. Je třeba ale jasně vymezit pravidla, protože házet petardy během celého roku je nesmysl. který potěší maximálně puberťáky. Otázkou je, v čem bude budoucnost oslav v souvlosti s koncem nového roku? 

Jste pro zrušení novoročního ohňostroje?

Celkem hlasovalo128 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Komentář, novoroční ohňostroj, Hradec Králové, ohňostroj, tradice, Praha, Brno, video mapping, Bílá věž (Hradec Králové)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Novoroční ohňostroj rozděluje obyvatele Hradce. I tak by ale měl zůstat, je to tradice  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.