Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čekání na vakcínu: nejrychleji přijdou na řadu zájemci v Rychnově, Náchodě a ve Vrchlabí

Čekací doba na vakcínu proti covid-19 se neustále zkracuje a to přesto, že se do systému od pondělka mohou nově hlásit už i lidé nad 40 let. Nejkratší čekací lhůty jsou aktuálně v Nemocnici Rychnov nad Kněžnou, v Oblastní nemocnici v Náchodě a v Nemocnici Vrchlabí.

Věková skupina od 40 do 44 let vytvořila rekord v počtu registrací na očkování proti covid-19 za jeden den. První den registrace po osmé večer Chytrá karanténa evidovala 200 tisícího zájemce. Celkově je v tomto věku přes 900 tisíc lidí, ale zhruba sedmina z nich byla očkována už dříve v některé z prioritních skupin.

Hned po půlnoci z neděle na pondělí se pokusil přihlásit na očkování i Lukáš Svoboda. Jenže systém nefungoval, měl zhruba padesátiminutový výpadek. Přesto se Lukášovi nakonec podařilo se ještě v noci zaregistrovat. „To, že systém nefungoval, mě nepřekvapilo. Naopak mě ale příjemně překvapilo, že jsem už v úterý dostal PIN2 a mohl si vybrat konkrétní termín. Vybral jsem si ten nejbližší, na tuto sobotu,“ říká Lukáš.

Shodou náhod půjde na očkování ve stejný den jako jeho matka dvaasedmdesátiletá Jiřina Svobodová, která v sobotu obdrží druhou dávku. Jako očkovací místo si vybrali Fakultní nemocnici Hradec Králové. „Preferovala jsem velké očkovací centrum, protože je tu nejvyšší pravděpodobnost, že dostanu vakcínu Pfizer/BioNTech, k té mám největší důvěru. Naopak jsem se nechtěla registrovat u své obvodní doktorky, protože mě dost znervózňují komplikace kolem vakcíny Astra Zeneca,“ vysvětluje. Předpoklad byl správný, skutečně v Hradci Králové dostala vakcínu Pfizer/BioNTech. Zatímco její syn čekal na výběr termínu očkování jen dva dny, ona musela od registrace čekat tři týdny.   

Rychlost očkování může ovlivnit i sám očkovaný, a to výběrem očkovacího místa. Nejkratší čekací lhůty jsou momentálně v Nemocnici Rychnov nad Kněžnou, v Oblastní nemocnici v Náchodě a v Nemocnici Vrchlabí. V Rychnově je aktuálně nula čekajících registrovaných osob. Za posledních sedm dnů se tu uvolnil termín pro 2 740 lidí (byl jim zaslán PIN2). V Náchodě mají 130 čekajících a 2 953 uvolněných míst za týden. Ve Vrchlabí čeká na vakcínu 48 lidí, přičemž za sedm dnů dostalo PIN2 1 208 lidí. Menší čekací lhůty jsou také v Jaroměři nebo v Jičíně.  

Očkování jde rychle i v očkovacím centru v Hradci Králové, které čelí největšímu náporu, v počtu očkovaných drží krajský prim. Aktuálně tu mají 2 783 čekajících, za týden se uvolnil termín pro 4 700 zájemců o vakcínu. „Čekací doba je v průměru v řádech dnů, přičemž systém řadí přihlášené dle věku, starší mají přednost. Vakcín máme dostatek,“ uvedl mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Průběh očkování ve zdejším centru si pochvaluje i Jiřina Svobodová. „Všechno je zřetelně značené, žádné zbytečné čekání, skvělá organizace. Jede to tam jako na běžícím pásu, opravdu klobouk dolů,“ pochvaluje si seniorka.

Aktuální čísla čekajících mohou lidé sledovat na webu Ministerstva zdravotnictví ČR. Pokud se někomu zdá čekání na vakcínu příliš dlouhé, může zkusit štěstí jinde a v rezervačním systému místo očkování změnit.  

K očkování proti covidu-19 se mohou zdravotníci, učitelé a lidé nad 40 let hlásit prostřednictvím registračního systému na webu. Nejprve musí každý zájemce zadat číslo svého mobilního telefonu, na který dostane číselný kód. Po jeho zadání na web je umožněna registrace, nutné je zadat osobní údaje a vybrat preferované očkovací centrum. Učitelé ještě zadávají svůj unikátní kód od zaměstnavatele.

Až bude mít očkovací centrum volný termín, upozorní zájemce pomocí další SMS. Pak má termín pro přihlášení rezervovaný na 72 hodin, tedy na tři dny. Termín pro druhou dávku dostane automaticky. Pokud na SMS s termínem registrovaný nezareaguje, dostane ji ještě dvakrát a pak je mu registrace zrušena.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová | Zdroj Ministerstvo zdravotnictví ČR, ČTK

Štítky vakcína, covid-19, očkování, koronavirus, registrace, Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí, Náchod, očkování proti COVID-19, Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., Jiřina Svobodová, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekání na vakcínu: nejrychleji přijdou na řadu zájemci v Rychnově, Náchodě a ve Vrchlabí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.