Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pozor na respirátory z Číny, jejich účinnost může být pouze třetinová

Aktuální zvýšená poptávka po respirátorech je velkou příležitostí pro podvodníky. Řada pofidérních e-shopů nabízí necertifikované nebo padělané prostředky, varuje ČOI i společnost dTest. Pozor bychom si měli dát i na respirátory nakoupené přímo v Číně, jejich účinnost může být oproti deklarované jen třetinová.

Pro respirátory existuje několik norem, které se k certifikaci používají. Označení KN95 nesou respirátory certifikované čínskou normou, označení N95 respirátory s americkou normou a označení FFP2 a FFP3 respirátory certifikované evropskou normou. Přestože jsou ale respirátory KN95 a N95 svojí účinností srovnatelné s třídou FFP2, je nutné, aby měly pro prodej v EU certifikát evropský. Například společnost Batist Medical z Červeného Kostelce, která se mimo jiné zabývá i dovozem respirátorů, upozorňuje, že zejména u čínských respirátorů totiž může být účinnost oproti deklarované pouze třetinová.

„Respirátory prodávané v Česku i celé Evropské unii musí být certifikované pro EU, to znamená, že musí projít nezávislou zkouškou podle evropské normy. Každý prodávaný respirátor FFP2 tedy musí mít označení CE – to znamená, že je výrobek certifikovaný, a EN 149 – to znamená, že splňuje evropskou normu,“ vysvětluje Tomáš Mertlík ze společnosti Batist Medical.

Prodej nelegálních respirátorů řeší i Česká obchodní inspekce (ČOI). Rozpracováno je aktuálně zhruba 300 kontrol, při kterých se ověřuje správnost značení nebo oprávněnost uvedení respirátorů na trh. ČOI v této oblasti současně aktivně spolupracuje s Celní správou ČR. V rámci této spolupráce od počátku roku vydala více než 50 závazných stanovisek týkajících se propuštění respirátorů do volného oběhu. Negativní stanovisko bylo vydáno v 39 případech na výrobky v celkovém objemu přes 11 milionů kusů.

„Určitě bych dal přednost českému výrobku před pochybnými asijskými respirátory. Nejen, že může jít o padělky, ale jejich účinnost může být snížena i kvůli špatnému skladování nebo nevhodnému obalu. Naše respirátory jsou vždy sterilizovány technologií UV-C a jejich účinnost zůstává zachována. Samozřejmě je nutné respirátory i doma vhodně skladovat, nenechávat je ve vlhkém prostředí nebo nevystavovat slunci,“ říká Jaroslav Volf z firmy Pronelatex, která v Jaroměři vyrábí opakovatelně použitelné respirační masky třídy FFP3. 

„Kromě normy a filtrační třídy by na každém respirátoru měl být uveden také výrobce a k dispozici by měl být i návod v češtině,“ dodává Volf.

Také spotřebitelská organizace dTest varuje nejen před objednávkami z Číny, ale i před pochybnými českými e-shopy, které respirátory přeprodávají. „V obchodních podmínkách e-shopu musí být jasně uvedena společnost s identifikačním číslem a na webu musí být dostupné kontaktní údaje,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Nejrizikovější jsou anonymní e-shopy, které jsou zcela bez kontaktních údajů, a těm je lepší se zcela vyhnout.

Padělatelé a další podvodníci navíc soustřeďují svou pozornost na vysokou vizuální estetiku obalu výrobků i doprovodných marketingových materiálů, ale už ne tolik na bezpečnost, funkčnost a účinnost produktů. Pokud jde přímo o padělky, v některých případech mohou i těžce poškodit své použivatele. Pacient může mít pocit, že mu prostředek nevyhovuje, ale až při poškození zjistí, že používá padělek. V tom lepším případě je to jen poškození pomůcky, a ne pacienta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj ASPEN, ČTK

Štítky respirátor, Čína, padělek, podvod, koronavirus, covid-19, ČOI, DTest, Česká obchodní inspekce, internetový obchod, Evropská unie, evropská norma, BATIST Medical a.s., Jaroslav Volf, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na respirátory z Číny, jejich účinnost může být pouze třetinová  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.