Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj je připravený přijmout pacienty z jiných regionů. Situace je napjatá, ne však kritická, shodují se nemocnice

Královéhradecký kraj je ochoten poskytnout část standardních lůžek pro pacienty s onemocněním COVID-19 ostatním regionům. A to i přesto, že stejně jako v celé České republice, i v našem kraji docházejí. Podle hejtmanství to situace umožňuje.

"Tak, jako nám v minulých týdnech pomáhali jiní, jsme i my nyní připraveni poskytnout část naší kapacity lůžek například Libereckému nebo Pardubickému kraji, a to na základě rozhodování Národního dispečinku ve spolupráci s krajským koordinátorem zdravotní péče," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

V Královéhradeckém kraji se nemocnice potýkají s nedostatkem lůžek pro pacienty v kritickém stavu. Na jednotkách JIP a ARO je volných jen několik posledních postelí. Klasických lůžek mají nemocnice v kraji více, a právě ty hodlá hejtmanství poskytnout.  

Nemocnice situaci stále považují za vypjatou, nikoli však za kritickou. Pod největším tlakem je v současnosti krajská Oblastní nemocnice Jičín.

I Královéhradecký kraj stěhuje pacienty pryč 

Prozatím největší nápor na zdravotnická zařízení začal krátce po vánočních svátcích. Od té doby jsou počty hospitalizovaných nejvyšší od začátku pandemie. „Přestože jsme kapacity pro pacienty s covidem postupně rozšiřovali, byli jsme i ve stavu, kdy jsme museli několik pacientů přesunout mimo náš kraj. Díky této pomoci jsme situaci překlenuli," přiznal Červíček. 

Poslední větší stěhování se tento týden odehrálo v Oblastní nemocnici Jičín. "Z důvodu nedostatečné kapacity na standardních lůžkách bylo z jičínské nemocnice převezeno několik pacientů do nemocnic v kraji, a to do Trutnova, Náchoda a Hradce Králové," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Prozatím největší stěhování pacientů zažila nemocnice v Náchodě. Ve velkokapacitní sanitce Fénix odtud odjelo devět pacientů najednou. A to už začátkem února. Převezeni byli do jihomoravského Kyjova.   

Kraj uvažuje o povolání dalších lékařů a nelékařských pracovníků  

"Nutnost povolat do nemocnic další lékaře či nelékařské pracovníky ve zdravotnictví opakovaně vyhodnocujeme. Ředitelé našich nemocnic personální situaci průběžně sledují. Následně připraví požadavky, kolik lékařů a sester v dalším období by na výpomoc a na jakých odděleních potřebovali. Na základě toho budeme jednat s poskytovateli zdravotnických služeb v regionu," řekl Červíček. 

Hejtmanství chce být připraveno na situaci, kdy se pandemická situace opět zhorší. Povolání dalšího personálu by umožnilo otevření nových covidových oddělení a tím i navýšení kapacit zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji.  

Od včerejšího dne může hejtman nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Ve středu o tom rozhodla vláda. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky lůžka, COVID-19, nemocnice, Královéhradecký, kraj, region, pomoc, pandemie, zdravotnictví, péče, pacient, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Česko, lékař, Oblastní nemocnice Jičín, ODS, Liberecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj je připravený přijmout pacienty z jiných regionů. Situace je napjatá, ne však kritická, shodují se nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.