Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PŘEHLED: Na koho se nevztahuje povinnost mít respirátor? FFP2 nemusí nosit například řidiči MHD nebo děti

Epidemickou situaci v České republice se stále nedaří dostat pod kontrolu. Na místech, kde hrozí šíření viru je tak nově povinnost používat respirátor třídy FFP2 nebo KN95, nanoroušku nebo dvě nasazené chirurgické ústenky. Kabinet Andreje Babiše (ANO) představil nařízení v pondělí večer. I na toto opatření se vztahuje celá řada výjimek. Drbna vám přináší jejich konkrétní přehled.

Zjednodušeně lze říct, že respirátory nemusí používat řidiči MHD a linkových autobusů, učitelé, soudci, účastníci svatebních obřadů, herci, moderátoři nebo sportovci. Specifikace těchto výjimek v novém vládním nařízení ale ukazuje, že je situace daleko složitější.

Nové opatření začalo platit dnes o půlnoci. Zjednodušeně si ho lze vyložit tak, že respirátor nebo dvě chirurgické roušky jsou od dnešního dne potřeba v obchodech, veřejné dopravě, zastávkách a nemocnicích. Minimálně chirurgická rouška je pak povinná na všech dalších místech, kde doposud platila povinnost nosit jakoukoli roušku.

Kdo a kdy nemusí respirátor nosit?

Například učitelé mohou respirátor sundat jen ve chvíli, kdy je k výuce nepodmíněně nutné, aby žák viděl jejich ústa. V tuto chvíli může kantor použít například průhledný ochranný štít. Zároveň ale musí dodržet minimálně dvoumetrový rozestup od nejbližšího studenta.

Určitou výjimku mají v novém nařízení i malé děti ve školách. Nařízení se nevztahuje na děti do dvou let věku, děti v mateřské škole a děti v dětské skupině. Respirátor nemusí mít ani děti ve speciálních školách nebo v přípravných stupních základních škol.

Předepsaný respirátor nebo dvojitou roušku nemusí při práci nosit ani politici. Pokud dodrží minimálně dvoumetrový rozestup od svých kolegů, stačí v tomto případě klasická ochrana dýchacích cest.

Do výjimky nového vládního nařízení jsou zapsáni i řidiči MHD a autobusů. FFP2 nebo KN95 nejsou povinné jen ve chvíli, kdy se nedostanou do přímého styku s cestujícím při jeho odbavení. Další z úlev mluví i o cestujících, kteří se potřebují v autobusu najíst nebo napít.

Od zítřka jsou povinné respirátory v obchodech a MHD. V Hradci je budou kontrolovat revizoři

Původně vláda slibovala otevření obchodů, nakonec přitvrdila. Od dnešní půlnoci lidé mohou do obchodů, hromadné dopravy nebo nemocnic pouze s respirátorem FFP2 nebo rouškou z nanovláken. Přípustné jsou i dvě chirurgické ústenky na sobě. V Hradci...

Řada výjimek platí i v budovách soudů. Ochranu úst a nosu předepsané kvality nemusí používat „soudce, přísedící, státní zástupce, obviněný a jeho obhájce (…), svědci, znalci, tlumočníci a další osoby, o kterých tak rozhodne soud, a to v místě a době soudního řízení,“ stojí ve vládním nařízení.

Samotným bodem je takzvaná práce ve speciálních podmínkách. Nové vládní nařízení se tak doslova nevztahuje na osoby, které vykonávají práci zařazenou do kategorie třetího nebo čtvrtého stupně rizikových faktorů. Jde například o kováře nebo skláře.

Nový dokument počítá i s tím, že se otevřou restaurace a bary. I proto jsou na seznamu hosté, kteří mohou předepsanou ochranu dýchacích cest sundat pouze při jídle nebo pití. A to je za podmínky, že zákazník sedí u stolu.

Na dlouhý seznam výjimek se dostali i moderátoři, herci a další umělci.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirátor, rouška, nařízení, vláda, přehled, vyjímka, MHD, soud, učitel, děti, pandemie, městská hromadná doprava, Andrej Babiš, ANO 2011, nařízení vlády, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Na koho se nevztahuje povinnost mít respirátor? FFP2 nemusí nosit například řidiči MHD nebo děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.