Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Královéhradecký kraj se snaží nalákat mladé lékaře pomocí stipendií. Nedostatek doktorů je hlavně v pohraničí

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili šestimilionovou dotaci na stipendia pro budoucí lékaře. Peníze mají pomoci získat nové lékaře. Za jednorázovou peněžní podporu se student zavazuje zůstat pracovat v kraji minimálně čtyři roky.

Šestimilionová dotace Zdravotnickému nadačnímu fondu Královéhradeckého kraje má pomoci zlepšit personální situaci v krajském zdravotnictví. Peníze půjdou na stipendijní program pro studenty posledních ročníků lékařských fakult. Program má pomoci získat nové lékaře pro práci v Královéhradeckém kraji. Právě nedostatek zdravotnického personálu je totiž jedním ze zásadních problémů krajského i českého zdravotnictví.

Studenti vybraných oborů mohou získat 100 tisíc korun, v případě prioritních oborů až 150 tisíc korun. „Takto podporujeme nejohroženější lékařské obory. Specializace vybíráme podle aktuálního nedostatku lékařů i výhledu, který vychází z demografické skladby. Za jednorázovou finanční podporu se student zavazuje vybrat si požadovaný specializační obor a poté pracovat u poskytovatele zdravotních služeb na území Královéhradeckého kraje nejméně čtyři roky,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink (HKD).

Nejedná se však o nový program. První stipendia obdrželi medici už v akademickém roce 2015/2016. Od té doby se podařilo získat pro práci v Královéhradeckém kraji téměř 150 nových lékařů.

Největší problém s nedostatkem lékařů je zejména v okrajových, pohraničních oblastech. Například v broumovském výběžku zoufale chybí pediatři nebo zubaři. Místní tak za zdravotní péčí jezdí desítky kilometrů daleko. V Meziměstí se situaci s chybějícím zubařem snažili vyřešit sepsáním petice, ale marně. „Není možné, aby se v dnešní době nedostalo zdravotní zubní péče všem, i když se stále propaguje, jak je důležité chodit na prevence. Je nutné zde mít základní péči i pro akutní stavy. Je nepřijatelné, aby senioři nebo maminky s dětmi dojížděli až sto kilometrů za lékařskou péčí,“ stojí v petici, jejíž autorkou je Jana Svědíková.

Zubaře se však stále nepodařilo najít, přestože příhraniční městečko nabízí případnému zájemci řadu výhod včetně bydlení. Situace s chybějícím zubařem v oblasti trvá už přes rok, na jaře loňského roku totiž v Meziměstí skončili poslední dva zubaři, odešli do důchodu.   

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Alterio Felines

Štítky doktor, lékař, zdravotnictví, dotace, Královéhradecký kraj, stipendium, péče, zubní lékař, Zdeněk Fink, Meziměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj se snaží nalákat mladé lékaře pomocí stipendií. Nedostatek doktorů je hlavně v pohraničí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.