Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fakultní nemocnice shání dobrovolníky, není potřeba zdravotnické vzdělání

Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá nové dobrovolníky, kteří se budou věnovat pacientům, ať už seniorům nebo dětem. Hlavním cílem je nemocného přivézt na jiné myšlenky a zkrátit mu dlouhou chvíli v nemocnici. Dobrovolníci tedy nepotřebují žádné zdravotnické vzdělání.

Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) uspěla s žádostí o dotaci v rámci projektu Efektivizace systému nemocniční péče v České republice prostřednictvím dobrovolnické činnosti. Nemocnice proto shání dobrovolníky, kteří se budou pacientům věnovat.

„Hlavním cílem působení dobrovolníků ve FN HK je pomoc při navození psychické pohody u pacienta a rozptýlení od nemoci. Od získání dotace v programu očekáváme zintenzivnění této formy pomoci, včetně náboru dalších dobrovolníků, například akcemi na školách,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN HK Dana Vaňková.

Dobrovolníci ve fakultní nemocnici působí už od roku 2005, od té doby jich tu bez nároku na odměnu pomáhalo více než 200. Od roku 2013 navíc nemocnice na dobrovolnickém programu úzce spolupracuje s Diecézní katolickou charitou Hradec Králové.

Dobrovolníci do nemocnice přicházejí zpravidla jednou týdně na hodinu až dvě. Nejčastěji tráví čas s pacienty, kteří jsou hospitalizovaní dlouhodobě. Jsou s pacienty u lůžka, čtou jim, povídají si. S dětskými pacienty si kreslí či hrají různé hry. Jejich hlavním úkolem je naplnit jejich volný čas, přinést nemocným rozptýlení a zprostředkovat kontakt se světem mimo nemocniční prostředí.

„Máme výborné zkušenosti například s dobrovolníky staršího věku, jsou velmi spolehliví, komunikativní a empatičtí. Vážíme si především dlouhodobé spolupráce, která byla během covidové epidemie přerušena,“ říká koordinátorka dobrovolníků FN HK Blanka Vápeníková.

Proto teď nemocnice hledá nové tváře. „Zájemců je stále málo, proto budeme rádi, pokud se kdokoli z laické veřejnosti zapojí. Podmínkou pro práci dobrovolníka je věk minimálně 18 let a čistý trestní rejstřík,“ dodává Blanka Vápeníková.

Nemocnice má zájem především o trvalejší spolupráci. Každého dobrovolníka čeká nejdříve krátké proškolení, které zajišťuje Diecézní katolická charita Hradec Králové. Dobrovolníci jsou pak v nemocnici označení visačkou a tričkem.

Projekt Efektivizace systému nemocniční péče v České republice prostřednictvím dobrovolnické činnosti je spolufinancován Evropskou unií z Evropského sociálního fondu v rámci operačního programu Zaměstnanost. Projekt si klade za cíl nastavit podmínky pro ukotvení a profesionální řízení dobrovolnictví v lůžkových zdravotnických zařízeních. Součástí je také zpracování analýz, které ukážou pozitivní stránky dobrovolnictví, jeho slabiny a klíčové faktory, které nejvíc ovlivňují úspěch programu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Parentingupstream/Pixabay

Štítky dobrovolník, nemocnice, FN HK, Hradec Králové, komunikace, charita, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient, projekt, Česko, Diecézní katolická charita Hradec Králové, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice shání dobrovolníky, není potřeba zdravotnické vzdělání  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.